Kultúra

Könnyen lehet, hogy nem tudják megmenteni a Notre-Dame épületét

A Notre-Dame plébánosa szerint 50 százalék az esélye, hogy nem tudják megmenteni a székesegyház épületét, mert az állványzat elbontásakor a boltozat beomolhat.

Könnyen lehet, hogy nem tudják megmenteni a Notre-Dame épületét
A párizsi Notre-Dame székesegyház épülete 2019. december 26-án
Fotó: AFP/Stephane De Sakutin

Patrick Chauvet az AP hírügynökségnek nyilatkozva arról beszélt, nem valószínű, hogy a tényleges helyreállítási munkákat el tudják kezdeni 2021 előtt.

A plébános hozzátette, „megszakad a szíve” amiatt, hogy a székesegyházban idén tudták megtartani a hagyományos karácsonyi éjféli misét, erre a francia forradalom óta nem volt példa.

Az ünnepi misét persze így is megtartották, csak épp más helyszínen, a hívek a Louvre múzeumhoz közeli Saint-Germain-l’Auxerrois-templomban vehettek részt a szertartáson.

A veszély majd csak akkor szűnik meg, ha eltávolítjuk az állványzatot - mondta az egyházi vezető. Ötven százalék az esélye, hogy meg tudjuk menteni az épületet, de ugyanekkora az esély arra is, hogy az eltávolításkor az állványzat rádől a boltozatra.

A 12. században épült gótikus katedrálist éppen felújították idén áprilisban, amikor a területén tűz keletkezett. A tűzvészben a teljes tetőszerkezet és az ikonikus huszártorony is odaveszett.

Chauvet plébános a korábban megszólaló szakértőkkel összecsengő véleménye szerint legalább három év múlva lesz újra biztonságosan látogatható a Notre-Dame, ugyanakkor a teljes helyreállítás tovább fog tartani. Emmanuel Macron elnök szeretné, ha a munkálatok a 2024-es párizsi olimpia nyitányáig befejeződnének, de az építészek ezt a határidőt nem tartják reálisnak.

Az épület instabil szerkezete mellett egy másik ok miatt is veszélyes lenne misét tartani a Notre-Dame-ban: a tűzvészben több száz tonna ólom olvadt meg és került a környezetbe a leégő tetőzetből, ami komoly egészségügyi kockázatot jelent.

Kapcsolódó írásaink