Kultúra

Kukoricacsuhé és korsó: magyar betlehemek a Vatikánban

A római karácsonyi kiállítás a világ számos országából vonultatja fel az ünnep misztériumát feldolgozó iparművészeti alkotásokat – Festményektől a bakelitlemezből készített jászolig

Tizennyolc magyar kézműves betlehem látható a Vatikánban a 100 betlehem című nemzetközi kiállításon, amelynek a jövő szeptemberi budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra tekintettel Magyarország a díszvendége. A január 12-ig megtekinthető magyar betlehemek között találnuk gyöngyből, mézeskalácsból, újrahasznosított papírból és kukoricacsuhéból készített alkotásokat is.

Kukoricacsuhé és korsó: magyar betlehemek a Vatikánban
A tárlat anyagát elsők közt tekintette meg Ferenc pápa magánlátogatáson. Meglepetésszerűen érkezett, majd hosszasan megcsodálta a kiállított alkotásokat
Fotó: AFP/Fabio Frustaci

Amint arról korábban lapunkban is beszámoltunk, magyar karácsonyi dalok kíséretében nyitották meg a 100 betlehem című kiállítást a vatikáni X. Piusz Teremben december elején. Az eseményen Sapszon Borbála vezénylésével a budapesti Kodály Zoltán Zeneiskola kamarakórusa közreműködésével varázslatos karácsonyi hangulat költözött a terembe, ahová a világ minden sarkából, összesen harminc országból érkezett betlehemek gyűjteménye látható.

Rino Fisichella bíboros, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke beszédében Ferenc pápa Greccióban elhangzott, Admirabile signum (Csodálatos jel) kezdetű levelét idézte, amely a betlehem értékéről és jelentőségéről elmélkedik. Habsburg Lotharingiai Eduárd szentszéki nagykövet köszöntőjében a kedves magyar karácsonyi hagyományokról szólt, köztük a betlehemezésről, amelynek gyökerei a középkorba nyúlnak vissza, és gyakorlata a kommunizmus végével újra virágzik Magyarországon. Beszéde végén megosztotta a hallgatósággal családja azon szokását, hogy feleségével és hat gyermekével szenteste a sötét szobában, csupán a gyertyafénytől megvilágított kisded jászla mellett mondják el imáikat. Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus meghívóját és a szervezők üdvözletét tolmácsolta a látogatóknak.

A tárlat anyagát elsők közt maga Ferenc pápa tekintette meg magánlátogatáson. Meglepetésszerűen érkezett a kiállításra, és szeretettel üdvözölte a jelenlévőket, majd hosszasan megcsodálta a kiállított műalkotásokat. Az évente megrendezett kiállításon hazánkat idén tizennyolc kézműves betlehem képviseli. A különböző anyagokból – csipkéből, fából, textíliából – készült magyar betlehemek a Szentatya figyelmét is megragadták.

A kiállítás alkotásai közt látható például Mészáros Évának a Szent Családot és az újszülött Jézust a napkeleti bölcsekkel ábrázoló festménye és Németh Miklósné őket megörökítő gobelinje is. Kiss István igen ötletesen egy korsóba rejtette betlehemét, amely a születendő kisdedet oldalán a három királlyal és a pásztorokkal, a magasban pedig a Glóriát zengő angyalokkal örökíti meg. Szandtner Gáborné bájos alkotásán fehér és arany színű csipkéből mintázta meg ugyanezt, de más textíliákból, például filcből készült alkotásokat is felvonultat a tárlat a jellegzetes, szalmából, kukoricacsuhéból vagy vesszőből készült karácsonyi figurák, életképek mellett. A Budapesti Katolikus Egyetemista Lelkészség nádból, papírból és kartonból készítette betlehemét, amely a jászolban nyugvó kisdedet a szent ostyával ábrázolja, és a látogatókat a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra invitálja.

Az iparművészeti kiállításon összesen százharminc műalkotást mutatnak be, amelyek a világ minden részéről érkeztek. Ez hűen mutatja, hogy az Olaszországból származó karácsonyi szokás számos más országban is gyökeret eresztett, ahol féltve őrzik és művelik a betlehemkészítés művészetét. Ötletes megoldás például a bakelitlemezből készített modern jászol vagy a tengeri kagylókból gondosan összeragasztott Szent Család. Igen híresek és lenyűgözők a nápolyi vagy provence-i betlehemek, amelyek a hétköznapi életből merítenek. A tárlat január 12-ig látogatható a Via dell’Ospedalén, a Szent Péter tér közelében.

Kapcsolódó írásaink