Kultúra

„A magyar nyelv magában hordozza a magyarság történelmét és meghatározza kultúráját”

Átadták a 2019-es Magyar Nyelvőr-díjakat a Parlamentben csütörtökön, Budapesten.

A Magyar Nyelvőr Alapítvány rangos elismerését idén Kiss Jenő Széchenyi-díjas nyelvész; Iszlai Enikő, a kolozsvári Brassai Sámuel Elméleti Líceum magyartanára; valamint Bernád Ildikó, a gyergyószentmiklósi Vaskertes Általános Iskola igazgatója kapta.

A díjátadón Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára kiemelte: a magyar nyelv magában hordozza a magyarság történelmét, meghatározza kultúráját, és összetartja a nemzetet.

Fontos elismerni azokat, akik munkásságukat a magyar nyelv megőrzésének szentelték - tette hozzá az államtitkár.

Az aranyszínű talapzaton álló, gravírozott tollat ábrázoló díjat és az elismeréssel járó pénzjutalmat minden évben olyan személyek kaphatják, akik sokat tettek a magyar nyelv ápolásáért Magyarországon és a határon túl.

A Magyar Nyelvőr Alapítvány a magyar nyelv kutatását, megőrzését és oktatását szolgáló rendezvényeket, kiadványokat és törekvéseket támogatja - mondta Spang Gyula, az alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az ünnepségen Keszi István, az alapítvány alapítói képviselője úgy fogalmazott: a magyar nyelv olyan, mint egy hangszer. Aki játszani akar rajta, mindennap gyakorolnia kell.

Az anyanyelv összetartó kapocs a magyarság minden tagja között, bárhol is éljenek - tette hozzá, kiemelve: amíg a nyelv fennmarad, a magyar nemzet is élni fog.

Kapcsolódó írásaink