Kultúra

„A jó művész gyerek marad”

Jankovics Marcell: A rajzfilmkészítés minden pillanatát élvezem

Jankovics Marcell szerteágazó életművét ismerteti az MMA Kiadó új kötete, amelyet tegnap mutattak be a Pesti Vigadóban. A művész lapunknak arról is beszélt, hol tartanak a jövő év végére elkészülő Toldi című rajzfilm munkálatai.

„A jó művész gyerek marad”
Az album az animációs alkotó rendezői, kutatói és írói pályáját is bemutatja
Fotó: MH/Purger Tamás

A Kossuth- és Balázs Béla-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Jankovics Marcell rajzfilmrendező, grafikus és író művészetének legfontosabb területeit és legérdekesebb részleteit ismerteti az az alkotó nevét viselő, gazdagon illusztrált album, amelyet a Pesti Vigadó Makovecz termében mutattak be tegnap. Az MMA Kiadó szervezte beszélgetésen Lukácsy György filmkritikus kérdésére Jankovics Marcell felidézte, hogyan indult pályája. Mint mondta, véletlenül került a Pannónia Filmstúdióhoz, s erről az időszakról szól a Lékiratok című műve.

Varga Zoltán filmtörténész a pályakezdés kapcsán rámutatott: a hatvanas években az animáció új műfajnak számított, amely művészeti és populáris műfaj volt egyszerre, a könyvben is ennek szellemében rajzolta meg az animációs filmes, vizuális művész Jankovics portréját. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára azt hangsúlyozta, ő ahhoz a generációhoz tartozik, amely Jankovics Marcell alkotásain nőtt fel – a Magyar népmeséken, a János vitézen, a Gusztáv-sorozaton – egy olyan korban, amikor jóval kevesebb kulturális élményt szívhattak magukba.

Lapunknak kiemelte: a felnőtt generáció felelőssége megismertetni a gyerekeket ezekkel az alkotásokkal. Hozzátette: a mai gyerekekre ezek a rajzfilmek művészileg ugyanolyan hatást gyakorolnak, mint  harminc–negyven éve. „Igaz, hogy a világ megváltozott, de ez a művészet időtálló”– mondta.

Hoppál Mihály etnológus–folklorista kötetbeli tanulmánya a közéleti embert, a népmesekutatót, a reneszánsz műveltségű gondolkodót méltatja Jankovicsban, akinek nevéhez a Jelképtár című könyv is fűződik. Megjegyezte: Jankovics Marcell munkái azért hatottak a gyerekekre, mert a meseszövegek mélyére hatolt. Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm animációs stúdió igazgatója a népmesesorozat sikerességéről beszélt, amelyet a legnagyobb videómegosztón már 102 millióan tekintettek meg.

Jankovics Marcell szerint a jó művész gyerek marad, ami alatt a nyitottságot kell érteni. Az alkotó a Toldi című rajzfilmről lapunknak elmondta: jól haladnak a munkálatokkal, a rajzok megvannak, a zenét csiszolgatják még. „Jövő szeptemberben kell leadnunk a már majdnem kész munkát, decemberben lesz a bemutató”– részletezte. Végül azt is elárulta, a rajzfilmkészítés minden pillanatát élvezi: miközben egy dologra koncentrál, képes az egészet is átlátni.

A háromszáz oldalas kötetet érdemes forgatni minden rajzfilmkedvelőnek. A gazdagon illusztrált album ugyanis ismert és korábban még nem publikált képekkel, illetve tanulmányokkal kelti életre Jankovics Marcell páratlan munkásságát.

Kapcsolódó írásaink

Öt alkotó randevúja

ĀKéppraxisok a Műcsarnokban: François Fiedler életművétől Fényi Gyula napkitörésrajzaiig

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom