Kultúra

Nepp Józsefre emlékezik az Országos Rajzfilmünnep

A mától vasárnapig tartó rendezvény középpontjában többek közt az ötven éve bemutatott Mézga család áll

Hetedik alkalommal rendezik meg a KEDD Animációs Stúdió főszervezésével az Országos Rajzfilmünnepet országszerte a hétvégén.

Nepp Józsefre emlékezik az Országos Rajzfilmünnep
Mézgáékat 1969-ben ismerhették meg a nézők
Fotó: KEDD Stúdió

Mától kezdve mintegy kilencven település száztíz helyszínén lesznek vetítések és kísérő­programok, amelyek fókuszában a magyar rajzfilmgyártás ikonikus alakja, a Macska­f­ogó szülőatyja, Nepp József művészete áll.
A 2017-ben elhunyt alkotó idén ünnepelné nyolcvanötödik születésnapját, emellett egyik legismertebb sorozatát, a Mézga családot ötven éve vetítették először.  

„A Rajzfilmünnep arról szól, hogy közösségben nézzünk együtt filmeket. Számos helyszínen lesznek kísérőprogramok, beszélgetések, a gyerekeknek kreatív foglalkozások” – hangsúlyozta Csejdy Réka fesztiváligazgató a köztelevízióban, hozzátéve, hagyományteremtő céllal, tavaly határozták el, hogy az adott év programját ezentúl mindig az animáció egyik nagy mesterének szentelik. A fesztiváligazgató kiemelte, hogy Nepp Józsefet a magyar animáció legsokoldalúbb zsenijének tartják, aki fantasztikus életművet hagyott maga után: „rendező, író, forgatókönyvíró, rajzoló volt egyben, akit 1982-ben a nagyon rangos Giffoni-díjjal jutalmaztak Olaszországban”.

A Mézgák mellett Nepp munkásságából a Gusztáv-sorozatot, egyetlen saját rendezé­sű nagyjátékfilmjét, a Macskafogót, a Hófehért, a Lúdas Matyit és a Szaffit is láthatják a nézők a három nap során. Az idei kínálatban szerepelnek még egész estés és rövidfilmek, az „aranykor” klasszikus alkotásai és sorozatai, amelyeket a Magyar Nemzeti Filmarchí­vum teljeskörűen felújított (a fentieken kívül például Vízipók-csodapók vagy a Vuk), de az elmúlt években készült magyar művek, illetve kortárs animációs összeállítások egyaránt helyet kaptak a programban.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem középiskolásoknak készített Trash-válogatást, illetve látható lesz az Oscar-díjas Michaël Dudok de Wit által rendezett A vörös teknős, Jankovics Marcell monumentális mozifilmje, Az ember tragédiája, Milorad Krstić tavalyi, nagy sikerű akció-thrillere, a Ruben Brandt, a gyűjtő, a Berg Judit meseregényéből készült Lengemesék 2 ‒ Tél a nádtengeren és a Kufli-filmek is.

A kínálat összeállításában a KEDD Stúdió­nak évek óta kiemelt partnere az MTVA, a Kecskemétfilm, számos magyar animációs stúdió és fesztivál, valamint a Nemzeti Kulturális Alap. A szervezők már azt is bejelentették, a jövő évi fesztivál középpontjában Macskássy Gyula emléke és a 20. századi magyar animáció kezdetei állnak majd.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom