Kultúra

A fővárosiak támogatják a Városliget fejlesztését

Baán László: Amennyiben a Liget Budapest Projekt valós tartalmi elemeiről és céljairól kérdezik meg őket, akkor a budapestiek döntő többsége egyetért a projekttel

Átfogó és reprezentatív közvéleménykutatást végzett november folyamán a független Inspira Research Group a Városliget fejlesztéséről. A kérdezőbiztosok által bemutatott tervek ismeretében a megkérdezett fővárosiak hetven százaléka támogatja a Liget Budapest Projektet, amelynek elfogadottsága a fiatalok, családosok és a parkot övező belvárosi kerületekben kimagasló.

A fővárosiak támogatják a Városliget fejlesztését
A reprezentatív és független közvélemény-kutatás válaszadóinak hetvenkét százaléka szerint a beruházás a park eddigi állapotához képest pozitív változást jelent
Fotó: Városliget Zrt.

Az INSPIRA Research Group független kutatócég, a hazai piac egyik meghatározó szereplője ezer fős, laptoppal támogatott, kérdezőbiztosok által végzett személyes megkérdezés során nem, életkor, iskolai végzettség és kerületi megoszlás szerint, tizennyolc év feletti budapestiek körében mérte a Liget Budapest Projekt elfogadottságát november folyamán. A közvéleménykutató által lapunkkal megosztott információk szerint a válaszadók a Liget Projekt látványtervei alapján először a tervezett épületeket, majd (több szempont szerint) a Liget Projekt egészét értékelték. A felmérés szerint a tervek ismeretében a megkérdezett fővárosiak hetven száza­léka támogatja a Liget Budapest Projektet, a fejlesztések elfogadottsága pedig a fiatalok, családosok körében és a parkot övező belvárosi kerületekben kimagasló.

A megkérdezettek hetvenhat százaléka szerint fontos, hogy új, korszerű kulturális intézmények is kerüljenek a Ligetbe úgy, hogy közben a zöldfelületet is növelik és megújítják. Az új épületeket a lebontottak vagy parkolók helyén építik fel – ahogy az a tervekben is szerepel. A válaszadók hetvennégy százaléka szerint Budapest kulturális hírnevét és nemzetközi turisztikai vonzerejét is kedvezően befolyásolják a projekt keretében felépítendő új épületek, amelyek közül a két legnépszerűbb a Magyar Innováció Háza és az Új Nemzeti Galéria. A válaszadók hetvenkét százaléka szerint az átfogó fejlesztés a Városliget eddigi állapotához képest pozitív irányú változást jelentene. A megkérdezettek hetvenöt százaléka szerint a megújított zöldterületekkel, az új játszóterekkel, valamint az új kulturális intézményekkel kiegészülő Városliget Budapest családbarát jellegének a megerősítését szolgálja.

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a beruházás ma Európa legnagyobb kulturális városfejlesztése, amely a budapestiek egyöntetű véleménye alapján nemcsak a Városligetre lesz pozitív hatással, hanem Budapest és Magyarország nemzetközi megíté­lését is új szintre emeli majd. Kiemelte: A felmérés eredménye szerint a budapestiek döntő többsége támogatja, hogy a Liget Budapest Projekttel visszatérhessen a parkba az a századfordulós, pezsgő, polgári hangulat, amikor a Városliget egyet jelentett a minőségi kikapcsolódással. Gyorgyevics hozzátette: ezért újították meg a Liget karakterét adó épületeket – például a Szépművészeti Múzeumot, a Millennium Házát –, mindemellett a lepusztult és már lebontott régi épületek vagy lebetonozott parkolók helyén új, kortárs intézményeket is létrehoznak, amelyekben olyan fontos nemzeti gyűjtemények kapnak majd helyet, mint a Néprajzi Múzeum, az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Zene Háza és a Magyar Innováció Háza.

Baán László, a projekt miniszteri biztosa a felmérés eredményéről elmondta: „A kutatás bizonyítja, hogy amennyiben a Liget Budapest Projekt valós tartalmi elemeiről és céljairól kérdezik meg őket, akkor a budapestiek döntő többsége egyetért a projekttel, és támogatja annak megvalósítását”. Baán arra is emlékeztetett még, hogy a fejlesztés alapvető célkitűzése a park évtizedek óta elhanyagolt zöldfelületeinek rehabilitálása, kiterjedésük hatvanöt százalékra növelése a feleslegesen lebetonozott részek feltörésével, illetve ezzel együtt a már több mint száz éve ott lévő épületek felújítása és új kulturális intézmények létrehozása. „A Liget Budapest Projekt keretében megépíteni tervezett épületek Budapest új jelképei lesznek” – hangsúlyozta Baán, hozzátéve, hogy ezt igazolja vissza a kutatás eredménye is, amely alapján a projekt valamennyi új épülete elnyerte a fővárosiak nagy többségének a tetszését.

Kapcsolódó írásaink