Kultúra

Új időszaki tárlat nyílt a Nemzeti Múzeumban a békeévekről

Magyar világ 1938–1940

A Kodolányi János Egyetem és a Magyarságkutató Intézet szervezésében tegnap megnyílt a Magyar Királyság második világháború előtti utolsó békeéveinek társadalmát, legfontosabb eseményeit és a korabeli közgondolkodást bemutató, Magyar világ 1938–1940 című tárlat a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Új időszaki tárlat nyílt a Nemzeti Múzeumban a békeévekről
Új időszaki tárlat nyílt a Nemzeti Múzeumban a békeévekről
Fotó: MTI/Mónus Márton

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a megnyitón kifejtette: „Trianonban olyan állapotba hozták Magyarországot, hogy életképtelen legyen, de az ország életben maradt, sőt kultúrája olyan mértékben virágzott, mint azelőtt soha: elég Bartókra, Kodályra, az első magyar Nobel-díjakra, Klebelsberg reformjaira vagy a műszaki és természettudományos eredményekre gondolni.” Hangsúlyozta, az utolsó békeévekben már sokan érezhették, hogy egy minden eddiginél nagyobb kataklizma közeledik. E korszakot, amelynek egyik fénypontja volt az 1938-as Szent István-emlékév és az Eucharisztikus Világkongresszus, majd 1938 őszétől a békés országgyarapítások időszaka, még nem mutatta be önálló kiállítás, amely a mindennapi életbe, így például a mozi világába is betekintést nyújt. A kiállítás kurátora Nyári Gábor történész, az Emberi Erőforrások Minisztériumának munkatársa, a kiállításrendezés pedig Tóth László, a Várpalotai Trianon Múzeum programigazgatója szakértelmét dicséri. A kiállításvezetők megírásában munkatársunk, Babucs Zoltán lapszerkesztő is részt vett. Az időszaki tárlat 2020. március 15-ig látogatható.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom