Kultúra

A tervező felelőssége

Fekete Györgyről jelent meg életrajzi kötet

Tegnap mutatták be a Pesti Vigadóban Fekete György Hazafelé – Számadás a vándorútról című életrajzi kötetét. A bemutatón Dvorszky Hedvig művészettörténész és a könyv szerkesztője, Nagy Borbála Réka beszélgetett a szerző-alannyal.

A tervező  felelőssége
„A rajzolás a legnagyobb öröm”
Fotó: MH/Purger Tamás

„Ez a visszafelé haladó, fordított sorrend a felelősségvállalás jele” – hangsúlyozta Fekete György, Kossuth- és Munkácsy-díjas belsőépítész, kultúrpolitikus, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) egyik alapítója a Hazafelé – Számadás a vándorútról című életműkötetéről szólva.

A Pesti Vigadóban tegnap rendezett beszélgetésen mutatták be a művész-szakíró huszonegyedik könyvét, amely – amint címe is mondja – memoár, 2018-tól 1980-ig vezeti végig a szerző–alany élettörténetén az olvasót. Szerkesztője, Nagy Borbála Réka elmondta: Fekete saját írásaiból, különböző alkalmakon elhangzott beszédeiből, iparművészettörténeti és nemzeti kultúrát definiáló esszéiből, illetve a vele készült interjúkból válogatott, hogy minél teljesebb képet rajzolhasson az alkotó fenti szándékának megfelelően Fekete pályájáról. „De eközben a tizennyolc szemelvény alámerülés is a lelki világába” – emelte ki Dvorszky Hedvig Ferenczy Noémi-díjas művészettörténész a tervező hivatástudatáról, felelősségvállalásáról szólva. Hozzátette: a kötet bizonyítja, hogy Fekete igenis tud rajzolni. Ugyanis az egybegyűjtött szövegeket maga az alkotó illusztrálta. „Aki alkalmazott művészettel foglalkozik, annak a rajzolás a legnagyobb öröm” – hangsúlyozta Fekete.

A szemelvényeken és rajzokon kívül a tájékozódást segítő, forrásként jól használható életrajzot, kiállítási, illetve publikációs listát tartalmazó függeléket is találunk az MMA Kiadó által gondozott kötetben, amely a szerző-alany pályaképén túl a magyar kultúrpolitika és művészeti élet elmúlt negyven évébe is betekintést nyújt.

Kapcsolódó írásaink

Fejlesztés zenével, drámával

ĀAz iskolások kognitív képességeinél, de még a műszaki tanulmányokat folytató diákoknál is jelentős pozitív hatást gyakorol a művészetoktatás a vonatkozó kutatások szerint

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom