Kultúra

John Cooper: Budapest az egyik kedvenc európai városom

Az 1996 óta létező Skillet az utóbbi években a modern metal/rockzene egyik legsikeresebb csapatává nőtte ki magát. Olyan slágerek fűződnek a nevükhöz, mint a Comatose, a Monster, a Feel Invincible, vagy a Hero, dalaik idén nyáron átlépték a kétmilliárd lejátszást a Pandora nevű streamingplatformon, koncertjeik pedig világszerte telt ház előtt zajlanak. A banda november 22-én és 23-án is fellépett a budapesti Akvárium Klubban, a jegyek mindkét bulira már hónapokkal ezelőtt elkeltek. John Cooperrel, az együttes frontemberével a múlt pénteki koncert előtt beszélgettünk hitről, családról, zeneírásról, de Chester Bennington, a Linkin Park 2017-ben elhunyt énekese is szóba került.

John Cooper: Budapest az egyik kedvenc európai városom
John Cooper a kezdetektől fogva nyíltan vállalja hitét a dalszövegeiben és a színpadon egyaránt
Fotó: AFP/Getty Images North America/Ethan Miller

– Először 2013-ban, még a Nickelback előzenekaraként játszottatok Magyarországon. Azóta többször visszatértetek már hozzánk, legutóbb tavaly nyáron léptetek fel a Volt Fesztiválon. Eszedbe jut valami emlékezetes élmény vagy érdekes történet a magyar koncertjeitekről?

– Különösebben érdekes sztorit nem tudok mesélni, de jó emlékeim vannak a magyar bulikról. Mikor például először játszottunk a Volton (2014-ben – a szerk.), azt gondoltam, biztos alig ismernek bennünket, nem is lesznek sokan. Ehhez képest elég jó időpontban állhattunk színpadra, ráadásul egy csomó ember kíváncsi volt ránk. A legutóbbi budapesti koncertünk előtt pedig megnéztük az ünnepi vásárt itt az Akváriumnál, nagyon megfogott a hangulata, úgyhogy idén sem hagytuk ki, ráadásul hihetetlen finom volt a kolbász, amit ettünk. (John itt tényleg nem puszta udvariasságból dicsérte a magyar konyhát, mutatott egy aznap készült fotót is, amin a fia egy hatalmas sült kolbászt próbál legyűrni – a szerk.) Budapest az egyik kedvenc európai városom, mindig szívesen jövünk ide.

Objektum doboz

– A feleségeddel, Koreyval már több mint 20 éve zenéltek együtt a Skilletben. Mik az előnyei és a hátrányai a közös munkának?

– Azt hiszem, az előnye ugyanaz, ami a hátránya is, hogy mindig együtt vagyunk! (nevet). Néha elég nehéz elválasztani egymástól a különféle szerepeket, de igyekszem erre odafigyelni. Van, amikor azt kell mondanom: most nem mint férj és feleség beszélgetünk, hanem mint üzleti partnerek. Máskor viszont kikötjük előre, hogy most egy kis időt a családra szánunk, és akkor csak egymásra figyelünk, nem foglalkozunk munkával, üzlettel. Turné közben ráadásul a sok utazás miatt előfordul, hogy az ember kialvatlan, nyűgös, ilyenkor nem könnyű türelmesnek maradni, de mostanra már elég komoly rutinunk van az ilyen helyzetek kezelésében.

– A Victorious volt az első album, amelyen a produceri munkát ketten végeztétek Koreyval. Miben tért el az alkotói folyamat attól, ahogy a korábbi lemezeket készítettétek?

– Sokkal szabadabban dolgoztunk, bátrabban kísérleteztünk. Olyan dolgokat is ki mertünk próbálni, amiket korábban nem feltétlenül. Simán megtehettük például azt is, hogyha végül nem tetszett, amit az adott napon alkottunk, akkor az ment a kukába, aztán másnap nekifutottunk előről. Amikor jön egy külső producer, neki fizetjük a napi díját, így anyagi szempontból is nehezebb ezt meglépni.

Meg eleve azért hívjuk, hogy kimondja a végső szót, ha nem tudunk dönteni, hogy egy ötlet maradjon-e, vagy elvessük, most viszont ezeket a döntéseket mind nekünk kellett meghozni, ebből a szempontból tehát kicsit keményebb dolgunk volt.

A Skillet tulajdonképpen családi vállalkozás is, hiszen a banda motorja a Cooper-házaspár: John mellett jobbra a felesége, Korey aki gitáros és billentyűs posztot tölt be a bandában
A Skillet tulajdonképpen családi vállalkozás is, hiszen a banda motorja a Cooper-házaspár: John mellett jobbra a felesége, Korey, aki gitáros és billentyűs posztot tölt be a bandában
Fotó: Chrissy Nix

Viszont az a jó a Skilletben, hogy zenei téren 90 százalékban egy irányba húzunk Koreyval, néha én egy kicsit metalosabb, zúzósabb hangzásban gondolkodom, máskor ő hozna inkább elektronikusabb, modernebb témákat, de alapvetően könnyen és jól tudunk együtt dolgozni.

– És a maradék 10 százalék, ott hogy juttok egyezségre?

– Na, az a trükkösebb része, de általában összehozzuk. (nevet)

– Olvastam egy korábbi interjúban, hogy a legutóbbi lemez címadó dalát Chester Bennington öngyilkosságát követően írtad. Mesélnél egy kicsit bővebben, hogy született meg ez a nóta?

– Persze. Nagyon szerettem és szeretem a Linkin Park zenéjét, így eléggé megviselt Chester halála, bár sajnos nem ismertem személyesen, soha nem találkoztunk. Úgy írtam meg ezt a dalt, hogy elképzeltem, mit mondtam volna neki, ha lehetőségünk lett volna beszélgetni. Ugyanakkor a Victorious nem csak neki szól, mindenkivel tudatni akartam, aki hozzá hasonló problémákkal küzd – legyen az depresszió, valamilyen függőség vagy más mentális betegség – hogy nem szabad feladni, mert mindig van remény.

Objektum doboz

– Köztudott rólatok, hogy keresztények vagytok, mindig nyíltan beszéltetek a hitetekről, ugyanakkor rengeteg nem keresztény rajongótok is van. Mit gondolsz, mi lehet a „titkotok”, aminek köszönhetően hívőkhöz és nem hívőkhöz egyaránt eredményesen tudtok szólni?

– A hitelesség nagyon fontos, a kezdetektől fogva következetesen kitartok a hitem mellett. Nem akarom senkinek megmondani, hogy mi a helyes vagy hogy hogyan kellene alakítania az életét, de azt mindig vállalom, hogy keresztény vagyok, én így élek, Krisztust követem. Ezt pedig általában azok is tiszteletben tartják, akik nem hisznek Istenben, főleg ha látják, hogy a hitem nem csak szavakban, hanem tettekben is megnyilvánul.

Vannak viszont olyan zenekarok, akik ugyan kereszténynek mondják magukat, de ha szélesebb körben sikeresek lesznek, nem szívesen beszélnek a hitükről, nem vállalják egyértelműen, hol is állnak, talán attól tartva, hogy a mainstream média vagy a nem hívő közönség emiatt elutasítaná őket. Na, mi biztosan nem leszünk ilyenek, soha nem fogjuk megtagadni a hitünket.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom