Kultúra

A Magyar Művészeti Akadémia megfelelő intézkedéseket kér

A díj érdemtelenség esetén történő visszavonásáról és az ezzel kapcsolatos eljárás lefolytatásáról ugyancsak kizárólagosan a Bizottság dönthet - olvasható a A Magyar Művészeti Akadémia lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A Magyar Művészeti Akadémia megfelelő intézkedéseket kér
Gothár Péter
Fotó: Katona József Színház

A Nemzet Művésze díj Bizottság a legmagasabb állami művészeti elismeréssel, a Kossuth-díjjal kitüntetett művészek testülete, amely a Nemzet Művésze díj odaítélésről határoz. A díj érdemtelenség esetén történő visszavonásáról és az ezzel kapcsolatos eljárás lefolytatásáról ugyancsak kizárólagosan a Bizottság dönthet.

Mint a Nemzet Művésze díjat kezdeményező és a díj gondozását ellátó köztestület, a Magyar Művészeti Akadémia elvárja a közvetlenül érintettektől - így a Nemzet Művésze díjjal rendelkező Gothár Pétertől, valamint az üggyel kapcsolatban belső vizsgálatokat már megindító Színház- és Filmművészeti Egyetemtől és Katona József Színháztól -, hogy tetteikben és nyilatkozataikban a magyar művészek közössége egészének érdekét, valamint a művészek által a művészeknek adható és egyben legmagasabb díj méltóságát szem előtt tartva járjanak el.

A Magyar Művészeti Akadémia - nem ismerve a folyamatban lévő vagy már lefolytatott vizsgálatok eredményét - az ügyben vizsgálatot folytatók megfelelő intézkedését kéri, amennyiben a jogi felelősségre vonás szükségessége felmerül, hiszen ez esetben már nem felsőoktatási vagy előadó-művészeti szervezet által kezelendő kérdésről van szó. A Magyar Művészeti Akadémia a fentiek okán indokoltnak tartja a Színház- és Filmművészeti Egyetem, illetve a Katona József Színház részéről a Bizottság tájékoztatását a belső vizsgálatok végeredményéről.

Visszavonhatja Gothár Pétertől a Nemzet Művésze címmel járó havi 650 ezer forintos pluszfizetést a Magyar Művészeti Akadémia

Az Origo megkereste a Magyar Művészeti Akadémia színházművészeti tagozatának rendes tagját, az éppen Debrecenben játszó Kossuth-díjas színésznőt, Kubik Annát a Gothár-üggyel kapcsolatban. Érthetően nem akarta elemezni a Katona József Színház és Gothár Péter botrányát, annyit közölt, hogy az MMA hétfőn ad ki közleményt.

Mivel érdemtelenség miatt a Nemzet Művésze kitüntető cím elvehető, nem lenne meglepő, ha egy vizsgálat után megfosztanák címétől. 

Súlyos bűncselekménynek tekinti a szexuális zaklatási ügyet a Thália Színház

A Thália Színház vezetősége egy szexuális zaklatási ügyet olyan súlyos bűncselekménynek tekint, amiben nem kívánja átvenni a nyomozó hatóságok vagy a bíróság szerepét.

Amennyiben a színházban a vezetés tudomására jut ilyen eset, azonnal megteszi a megfelelő lépéseket, és a hatályos törvények alapján jár el. Továbbá dolgozóit és a színház művészeit - ahogyan a korábbi zaklatási ügyek kapcsán is - belső közleményben tájékoztatta, hogy amennyiben zaklatás elszenvedői, vagy tudomásuk van ilyen esetről, hozzák a legfelsőbb vezetőség tudomására. A Thália Színház az áldozatok mellett áll, minden támogatást - legyen az jogi vagy lelki - megkapnak.

Kapcsolódó írásaink