Kultúra

Galaxis-westernnel indult a Disney streaming-csatornája

Habár Magyarországra még nem, de Észak-Amerikába és Hollandiába már megérkezett a Disney+, és vele együtt debütált november 12-én az első élőszereplős Star Wars-sorozat, a The Mandalorian pilot-epizódja is.

Galaxis-westernnel indult a Disney streaming-csatornája
A The Mandalorian pilot-epizódja a spagettiwesternek stílusát idézi
Fotó: imdb.com/Lucasfilm

Az elmúlt öt évről aligha mondhatjuk el, hogy szűkölködnénk a Star Wars világában játszódó történetekben. A Lucasfilm 2012-es felvásárlását követően a Disney ipari mennyiségben kezdte el gyártani a George Lucas által megálmodott univerzumban játszódó mozifilmeket, animációs sorozatokat, valamint könyveket és képregényeket is.

Az utóbbi időben azonban az óriásvállalat is rájött arra, hogy a Star Wars: Skywalker korával együtt összesen öt filmmel minden bizonnyal túllőttek a célon, aminek a felismerésében nagy valószínűséggel az is szerepet játszhatott, hogy a Solo: Egy Star Wars-történet 2018-ban óriásit bukott a kasszáknál.

Star Wars - Az ébredő Erő (2015)
Star Wars - Az ébredő Erő (2015)
Fotó: imdb.com

Ezt követően aligha lephetett meg bárkit is a hír, hogy Bob Iger, a Disney vezérigazgatója a napokban bejelentette, hogy a 2015-ben indult trilógia lezárultával bizonyos ideig el kell búcsúzni az újabb mozifilmektől, és helyette inkább a november 12-én elrajtolt Disney+-on fogják tovább bővíteni a Star Wars-univerzumot. Ugyanis az online sreaming csatornára az elkövetkező években rögtön három élőszereplős sorozat készítését is bejelentették, beleértve a már első résszel jelentkező The Mandalorian-t.

Objektum doboz

Az utóbbi sorozatról pedig már az előzetesekben látottak is azt sugallták, hogy a Disney igyekszik ráfordítani a legtöbb figyelmet, hiszen már a készítők között meghatározó szerepet betöltő Jon Favreau mellett olyan rendezőket szerződtettek a projekthez, mint a Star Wars animációkat is felügyelő Dave Filoni, továbbá Taika Waititi (Thor: Ragnarök), Rick Famuyiwa (Kábszer), Deborah Chow (Better Call Saul), valamint Bryce Dallas Howard, aki a Solo: Egy Star Wars-történetet jegyző Ron Howard lánya.

Mindemellett a The Mandalorian szereplőgárdája - Pedro Pascal (Trónok harca, Narcos), Taika Waititi (Thor: Ragnarök, Jojo Rabbit), Gina Carano (Deadpool), a Golden Globe-díjas Nick Nolte, vagy éppen Giancarlo Esposito (Breaking Bad) – is arról tanúskodik, hogy az óriásvállalat nem szeretne semmit sem a véletlenre bízni.

Cselekményét tekintve a The Mandalorian öt évvel a Birodalom bukása után veszi fel a fonalat A Jedi visszatér és Az ébredő Erő közötti időszakban, és aminek a középpontjában a rajongók által közkedvelt Boba Fett-re hajazó névtelen, magányos és morálisan megkérdőjelezhető fejvadász áll.

A The Mandalorian pilot-epizódja a spagettiwesternek stílusát idézi, mindemellett pedig nem hazudtolja meg az előzetesekben tapasztalt látványvilágot sem. Sőt, fokozni is tudta azt más sorozatokra alig jellemző, gyönyörűen kidolgozott CGI-világával, ami mellett külön kiemelendő, hogy a készítők visszatértek az eredeti Star Wars-trilógiákra jellemző bábok használatához is.

A történet főszereplőjét Pedro Pascal alakítja
A történet főszereplőjét Pedro Pascal alakítja
Fotó: imdb.com

Azonban ami meglepetést okozhatott többekben is, hogy az első rész igen kurtára sikeredett a maga harmincnyolc perces hosszával, ami a cselekményen is éreztette hatását, hiszen a készítők rengeteg történést igyekeztek belezsúfolni a szokatlanul rövid játékidőbe.

Egyelőre azonban a The Mandalorian rendkívül ígéretesen indul, még ha a felvezető epizód alapján végleges következtetéseket aligha lehetne levonni a december 27-én záruló első évadáról.

Annyi azonban biztos, hogy Jon Favreau már javában dolgozik a széria második évadán.

Kapcsolódó írásaink