Kultúra

Bukovinai napot tartanak a Hagyományok Házában

Az évfordulóhoz kapcsolódva, november 23-án bukovinai néphagyományokkal ismerkedhetnek a Hagyományok Házába látogató érdeklődők. Lesz mesesutu bukovinai népmesékkel, népdalokkal, játékokkal, könyvbemutató- és vásár, fotókiállítás, megelevenedik egy hagyományos bukovinai székely fonó, 17 órától táncos-zenés gálaműsort, utána táncházat is tartanak.

Bukovinai napot tartanak a Hagyományok Házában
Az eseményt a bukovinai székelyek hazatérésének 75. évfordulójának alkalmából szervezik meg
Fotó: Hagyományok Háza

A 18. század közepe táján a Kárpátokon túlra menekült több ezernyi székely öt bukovinai települést alapított. A 19. század végétől kezdtek visszatelepülni a Hunyad megyei Déva környékére és a Bánságba, a második világháború alatt pedig a Bácskába, majd innen a dél-dunántúli Völgység falvaiba. A csaknem két évszázados idegen környezetben sajátos önálló arculatú népcsoporttá váltak. A bukovinai székelyek népszokásait, hagyományait mutatják be november 23-án a Hagyományok Házában tematikus nap keretében.

Délelőtt 10 órától Mesesutuban szórakoztatják majd a kisgyermekes családokat, ahol Fábián Éva mesemondó és népdalénekes gondoskodik majd a jó hangulatról. A sut a parasztházakban a kemence és a fal között lévő szűk hely, ahová a ház kisgyermekei rendszeresen vackolták be magukat. Itt hallgatták esténként szüleik, nagyszüleik meséjét. A bukovinaiak által sutunak hívott kuckó és az ottani mesemondás hangulatát, ízeit igyekszik majd a Hagyományok Háza is felidézni ezen a családi délelőttön.Délután könyvvásárral, majd a Hagyományok Háza „Népmesetár„ című sorozatának újabb kötetének bemutatójával, 16 órától a Bukovinai székelyek emlékei – 1941-2019 című fotókiállítás megnyitójával folytatódik a programsorozat. 17 órakor pedig megemlékezéssel egybekötött ünnepi gálaműsor kezdődik Hetvenöt éve az „édes hazában” címmel.

A gálaműsor után egy autentikusan berendezett Bukovinai székely fonóval várják az érdeklődőket, itt alkalom nyílik a rokka és a szárnyas orsó kipróbálására, mellette Edelényi Dóra kézműves mesél a fonás történetéről, majd a Fonó házigazdái - Kóka Rozália, Fábián Éva és Sebestyén István - szórakoztatják mesével, énekkel, történetekkel a résztvevőket. A székely fonóban kalács-, és borkóstolásra is lehetőség nyílik.

A Hagyományok Háza szombati táncházában november 23-án 21 és 22 óra között Bukovinai táncokkal ismerkedhetnek a mulatni vágyók, majd hajnalig tartó táncházzal zárják a napot.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom