Kultúra

Negyedik helyen állunk a kulturális beruházásokat tekintve Európában

Sághi Attila: A múzeumépítési kongresszuson részt vevő külföldi szakemberek egyértelműen megerősítették, hogy Budapest csak gazdagodhat a Városliget fejlesztése által

Háromnapos nemzetközi mú­zeum-­ ­fejlesztési konferenciának adott otthont a Szépművészeti Múzeum, amelyen mintegy százharminc vendég vett részt, köztük az amerikai Smithsonian, a londoni Victoria & Albert, az amszterdami Rijks, a Louvre Abu-Dhabi vagy a törökországi Trója múzeum szakemberei. Az IMCC tapasztalatairól a házigazda Sághi Attila, a Liget Budapest projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese beszélt lapunknak.

Negyedik helyen állunk a kulturális beruházásokat tekintve Európában
A Magyar Zene Háza a tájba illeszkedő, szerethető és használható köztér lesz
Fotó: Városliget Zrt.

Az International Museum Construction Congress (IMCC), vagyis a Nemzetközi Múzeumépítési Kongresszus a világ legjelentősebb mú­zeumfejlesztési szakmai konferenciája, amely minden évben valamilyen jelentős projektnek otthont adó városban zajlik. Tavaly Berlin volt a helyszíne a találkozónak, ahol Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese egy előadás keretében mutatta be a Liget-projektet, majd a szervezőbizottság egyhangúlag megszavazta, hogy „a legérdekesebb, a szakmát legjobban érdeklő helyszínen, Budapesten tartsák a 2019-es találkozót” – mesélte lapunknak Sághi Attila. Azt is megtudtuk tőle, a kongresszus kizárólag szakembereknek szól: építészeknek, belsőépítészeknek, kiállítástervezőknek, kurátoroknak, igazgatóknak és más  múzeumi szakembereknek, de a résztvevők a teljes szakmai palettát lefedik, ugyanis múzeumi-kulturális marketinggel és turizmussal foglalkozók is vannak köztük. Sághi lapuknak elmondta: Budapestre százharminc vendég érkezett, húsz országból, Európa mellett az Egyesült Államokból, Ausztráliából, de Hongkongból, Kuvaitból és Szaúd-Arábiából is. Csak az Egyesült Királyságból tizenöten vettek részt. A washingtoni Bibliamúzeumtól a Smithsonian Intézetig, a Rijks és Van Gogh Museumtól a Victoria & Albertig, a berlini Neues Museumon és a Hongkongi M+ projekten át mindazon országok és intézmények képviseltették magukat a konferencián, ahol mostanában kulturális beruházásokat végeznek.

A találkozó előadásai között volt olyan, amely egy konkrét épületet vagy kiállítást mutatott be, mások a kulturális fejlesztések turisztikai, gazdasági-kereskedelmi hasznával foglalkoztak, vagy a múzeumok hatékony üzemeltetését ismertették. Az eszmecsere a Szépművészeti Múzeum tavaly helyreállított Román Csarnokában zajlott, de a szakemberek ellátogattak Európa legmodernebb múzeumi háttérintézményébe, a nemrég átadott Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központba is, valamint a Magyar Zene Háza építkezésére.

„Felemelő élmény volt a világhírű japán tervezőt, Sou Fujimoto mestert a helyszínen hallgatni, aki elmondta, mennyire fontos volt neki a megrendelő igénye, hogy a tájba, a zöld környezetbe illeszkedő, szerethető és használható köztér jöjjön itt létre. A résztvevők egyöntetűen úgy gondolják, ezt a célt itt sikerült elérni” – emelte ki Sághi, aki elmondta azt is, a külföldi szakemberek szerint szerencsésnek gondolhatjuk magunkat, amiért hazánkban a kormányzat ekkora mértékben támogat egy ilyen világra nyitott, a közönségnek szóló, tisztán kulturális és a természeti környezetet fejlesztő beruházást. „Az amerikai Tim Ventimiglia, számos amerikai és európai múzeum, köztük az év európai múzeumának választott bécsi Weltmuseum  tervezéséért felelős iroda vezetője például egyrészt csodálkozva jegyezte meg, hogy a világ miért nem tud arról, hogy Budapest itt tart, másrészt kiemelte, szerinte a Liget-projekt épületei valóban új szintre emelik a város és az ország megítélését” – magyarázta Sághi.  

A konferencia széleskörű áttekintést adott a világban zajló múzeumépítésekről is, a törökországi Trója  múzeumtól a kuvaiti, hat épületből álló komplexumig. Sághi beszámolója szerint az egyik legérdekesebb prezentációt az angol központú, piac- és trendkutató Museum Insider ügyvezetője, Ann Curtis tartotta. Az angol elemző száztizenkilenc folyamatban lévő kulturális fejlesztést mutatott be. Előadásából kiderült, hogy Magyarország Európában a negyedik helyen áll a központi, kormányzati kulturális fejlesztéseket tekintve a németek, a franciák és az oroszok után. Sághi lapunknak még azt hangsúlyozta: a kongresszus résztvevői egyértelműen megerősítették, hogy Budapest csak gazdagodhat a Városliget fejlesztése által.

Kapcsolódó írásaink