Kultúra

Átadták az Anyanyelvápolók Szövetsége idei díjait

Átadták az Anyanyelvápolók Szövetsége idei díjait a magyar nyelv napja alkalmából szervezett ünnepi gálán szerdán a fővárosi Pesti Vigadóban.

Átadták az Anyanyelvápolók Szövetsége idei díjait
Kerekes Barnabás, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke átadja a Maróti István-emlékérmet Bacskó Józsefné nyugalmazott gimnáziumi tanárnak a magyar nyelv napján tartott díjátadón és gálaműsoron a Pesti Vigadóban
Fotó: MTI/Kovács Attila

A 2019-es Lőrincze Lajos-díjat Láng Miklós író, szerkesztő; a nyelvészek számára alapított Deme László-ösztöndíjat Nagy Natália, az ungvári egyetem magyar filológiai tanszékének docense, több mint 50 tudományos közlemény szerzője kapta. A Maróti István-emlékérmet évtizedes nyelvművelő munkájáért Bacskó Józsefné nyugalmazott gimnáziumi tanár vehette át.

Láng Miklós, aki csütörtökön ünnepli 100. születésnapját, nem tudott személyesen jelen lenni a gálán. A magyar nyelv ünnepe az együvé tartozásunk kifejezhetőségének napja - fogalmazott Korzenszky Richárd nyugalmazott tihanyi perjel az ünnepségen.

A bencés szerzetes szerint torz, hiányos emberkép válik uralkodóvá szerte a világban. A fogyasztás és a birtoklás azonban nem fog senkit boldoggá tenni, csak az, ha elfogadnak, megértenek minket, és mi is elfogadunk és megértünk másokat. Ehhez viszont nélkülözhetetlen a saját kultúránk és anyanyelvünk megőrzése - hangsúlyozta. Hozzáfűzte: a nyelv, bár a tudósok sokféle szempontból beszélnek róla, végső soron felfoghatatlan valóság. Minden kimondott szóhoz emlékek tapadnak, ezért is lefordíthatatlan rengeteg magyar költemény idegen nyelvre.

Az Anyanyelvápolók Szövetsége 2011 óta nyolcadik alkalommal emlékezik ünnepi gálával arra, hogy 1844. november 13-án fogadták el a magyar nyelvet hivatalossá, azaz államnyelvvé tévő törvényt.

A rendezvényen átadták az országos anyanyelvi pályázat, és az Írj levelet Kazinczynak! című, iskolásoknak szóló pályázat díjait is.

A Benedek Elek és Kányádi Sándor emlékének szentelt gálán a Mátyás király-emlékév mesemondó versenyének kiemelkedő magyarországi és határon túli szereplői, valamint a Cédrus Táncegyüttes és a Zagyva banda zenekar lépett fel.

Bölcső díjat kapott a Kolozsvári Rádió magyar szerkesztősége
Bölcső díjjal tüntette ki a közszolgálati Kolozsvári Rádió magyar szerkesztőségét a magyar nyelv napja alkalmából tartott kolozsvári gálán a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a szövetség által létrehozott Communitas Alapítvány.
Ünnepi köszöntésében Kelemen Hunor RMDSZ-elnök úgy vélekedett, hogy Erdélyben akár március 15-én is tarthatnák a magyar nyelv napját. 65 évvel ezelőtt ugyanis ezen a napon szólalt meg először magyarul a Kolozsvári Rádió, mely kis megszakításokkal azóta is töretlenül ellátja közszolgálati feladatát. Kelemen Hunor szerint a szerkesztőségnek, mely 2016 novemberétől egész napos magyar adással jelentkezik, a tájékoztatás, a nevelés és a szórakoztatás mellett a nyelvi minták megőrzésében is fontos szerepe van. Az RMDSZ-elnöke nem tagadta: elfogult a szerkesztőséggel kapcsolatban, hiszen 1990 őszétől addig, míg politikai pályára lépett, maga is a szerkesztőség tagja volt.
Szép Gyula kolozsvári operaigazgató, a Communitas Alapítvány alelnöke is arról beszélt: milyen nagy szerepe van a rádiónak, a televíziónak, a színháznak és a mozinak a nyelv ápolásában, hiszen mintául szolgálnak a nagyközönség számára.
A Bölcső díjat a volt rádiós Kelemen Hunortól és Szép Gyulától a volt RMDSZ ügyvezető elnök, Kovács Péter rádiós főszerkesztő vette át. A főszerkesztő köszönetet mondott mindazoknak, akik az elmúlt 65 évben a rádióban dolgoztak, és hozzátettek a Kolozsvári Rádió értékéhez.
A Kolozsvári Rádió magyar szerkesztősége a Bánffy-palotában összegyűlt közönséget egy csokor rádiós baki lejátszásával nevettette meg. A magyar nyelv napja alkalmából tartott rendezvényen a Kolozsvári Magyar Opera gyermekkórusa tartott előadást.

Kapcsolódó írásaink

A maja dzsungelben is a magyarokra gondol

ĀBalázs Géza: Nyelvünk és kultúránk múltja, jelene és jövője számomra a legfontosabb érzelmi és tudományos kérdés – Grétsy László és Lőrincze Lajos munkásságát folytatva

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom