Kultúra

Peter Handke beismerte, hogy volt jugoszláv útlevel

Peter Handke osztrák író, az idei irodalmi Nobel-díj kitüntetettje pénteken elismerte, hogy volt jugoszláv útlevele, de azt tagadta, hogy jugoszláv állampolgárságot is kapott volna.

Peter Handke beismerte, hogy volt jugoszláv útlevel
Handke kitüntetése a 2019-es Nobel-díjjal több balkáni országban is visszatetszést keltett
Fotó: AFO/ Alain Jocard

 Handke az után nyilatkozott az útlevélről a Vecernije Novosti belgrádi napilapnak, hogy a The Intercept amerikai oknyomozó honlap a héten publikálta a dokumentum fotóját. Handke nevére 1999-ben állították ki az útlevelet, érvényessége 2009-ig tartott volna, és az szerepel benne, hogy jugoszláv állampolgár. „Nincs jugoszláv állampolgárságom, csak az utazáshoz kaptam az útlevelet” - jelentette ki a 76 éves író.

A dokumentumról készült fotót online elküldték az Osztrák Nemzeti Archívum Handke-gyűjteményébe, de a nyilvánosság csak a héten értesült róla. Az osztrák hatóságok vizsgálódnak a kérdésben, Ausztriában ugyanis nincs kettős állampolgárság, szigorú törvény tiltja, hogy egy osztrák állampolgárnak még egy állampolgársága legyen. Ha valaki mégis felvesz egy másik állampolgárságot, hivatalosan kell engedélyt kérnie, hogy osztrák állampolgárságát megtarthassa. Ellenkező esetben azt kockáztatja, hogy elveszítheti osztrák állampolgárságát.

A jugoszláv útlevelek érvényüket veszítették 2006-ban, mikor Szerbia és Montenegró szétvált.

Handkét már korában is sok kritika érte, mert a balkáni háborúban a szerbeket és Slobodan Milosevicet támogatta. Felháborodást keltett, amikor kijelentette, nem tartja népirtásnak a srebrenicai mészárlást, és szerinte Szarajevó ostromakor sem a szerbek gyilkoltak, hanem a bosnyákok, hogy a szerbekre foghassák a gaztetteket, és indokot szolgáltathassanak a nemzetközi közösség közbelépésére. A Nobel-díj odaítélése után háborús veteránokat és túlélőket tömörítő több szervezet is követelte a Svéd Akadémiától a díj visszavonását.

Osztrák írók egy csoportja pénteken nyílt levélben emelt szót az elmúlt napok és hetek „Handke-ellenes propagandája” ellen. A levelet aláírta mások mellett Daniel Wisser, Doron Rabinovici, Julya Rabinowich, Klaus Kastberger és Gerhard Ruiss. „A Handkét érő kritikák már régóta elveszítették vállalható vitajellegüket, csak gyűlöletből, irigységből, gyanúsítgatásokból, elferdítésekből és hasonlókból állnak” - olvasható a levélben, amelynek végén arra szólítják fel írótársaikat, hogy csatlakozzanak tiltakozásukhoz.

„Megdöbbentő, micsoda gyűlölet bontakozik ki egy olyan író és életműve ellen, aki írói létezésének autonómiáját az ellene és minden más író ellen irányuló elvárásokkal szemben is konzekvensen és radikálisan érvényesíti, minden felismerhető önös érdek nélkül” - olvasható a levélben.

Kapcsolódó írásaink