Kultúra

Hatalmas sikerrel ért véget az idei Muzsikáló Magyarország programja

A Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Hagyományok Háza Muzsikáló Magyarország 2019. címmel meghirdetett pályázata eredményeként 52 magyarországi – vidéki és budapesti – vendéglátó egység számára biztosította cigányzenekar foglalkoztatását. A program idén augusztus 1. és november 2. között valósult meg, célja a hagyományos cigányzene támogatása és népszerűsítése volt.

Hatalmas sikerrel ért véget az idei Muzsikáló Magyarország programja
A kormány az éttermi cigányzene hagyományának felélesztését tűzte ki célul, melynek elősegítésére 2017-ben elindította a Muzsikáló Budapest programot
Fotó: Muzsikáló Magyarország

A kormány az éttermi cigányzene hagyományának felélesztését tűzte ki célul, melynek elősegítésére 2017-ben elindította a Muzsikáló Budapest programot. A Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott kezdeményezésére létrejött projekt kezdeti sikerei után a programot tavaly a turisztikailag kiemelt vidéki helyszínekre is kiterjesztették. Idén, a Muzsikáló Magyarország címmel közzétett pályázaton 52 budapesti és vidéki étterem kapott lehetőséget, hogy augusztus 1 és november 2. között a hét hat napján minimum napi három órában cigányzenekart foglalkoztasson. Pályázatot Magyarország vidéki vagy budapesti, turisztikai szempontból frekventált helyszínein működő, minimum 30 vendég fogadására alkalmas vendéglátó egységek tulajdonosai vagy működtetői nyújthattak be. A program szakmai vezetője, Pál István Szalonna a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője volt.

Objektum doboz

A zenészek tiszteletdíját a Hagyományok Háza a muzsikusokkal egyedileg kötött megbízási szerződés alapján, az abban foglaltak szerint közvetlenül a muzsikusok részére fizette meg. Az éttermek nem részesültek támogatásban, csak azt az előnyt élvezhették, amit az élő, hagyományos cigányzene hozzáadott a szolgáltatásukhoz.

A program elmúlt három éve alatt egyre több olyan visszajelzés érkezett az éttermek és zenészek részéről, hogy az idősebb vagy középkorú vendégek mellett, a fiatalok is szívesen fogadják az élő cigányzenét az éttermekben. Sokan kifejezetten keresik azokat a helyeket, amelyek részt vesznek a programban, hogy családjukkal vagy baráti körben élvezhessék az élő cigányzene különleges hangulatát.

A cigányzenészek számára szakmai és anyagi elismertséget jelent a program, hiszen hivatásukat gyakorolhatják, és az év három hónapjában rendszeres bevételhez juthatnak. A projekt elindítói bíznak abban, hogy a sikeren felbuzdulva egyre nagyobb teret nyer a vendéglátóiparban az élő, hagyományos cigányzene, így lassan újra életre kelhet a hagyomány.

A szervezők szerint fontos lenne, hogy a zenészek vizsga keretében adjanak számot tudásukról, melyről minősítést is kapnának, ezzel biztosítva lenne a szolgáltatás magas zenei minősége is.

Kapcsolódó írásaink