Kultúra

Káel Csaba: Közép-európai léptékben kellene gondolkodni a filmgyártásról és -forgalmazásról

Örökség és tervek

Magyar történeteket bemutató filmekre van szükség – mondta Káel Csaba filmügyi kormánybiztos (képünkön) az M5 kulturális csatornán kedden este.

Káel Csaba: Közép-európai léptékben kellene gondolkodni a filmgyártásról és -forgalmazásról
Káel Csaba
Fotó: MH

A sikeres magyar filmek mindig rólunk szóltak, a mi életünkről – tette hozzá –, azzal együtt, hogy hiteles formában és magas minőségben kell megmutatni a saját életformánkat és múltunkat, mert nagyon erős az amerikai filmipar nyomása, amelynek alkotásai az amerikai életet modellezik. Káel szerint közép-európai léptékben is el kellene kezdeni gondolkodni a filmgyártásról és –forgalmazásról, olyan koproduk­ciókat támogatni, amelyek sikerrel szólíthatnák meg a régió százötvenmillió fős piacát. Az idén elhunyt Andy Vajna, korábbi filmügyi kormánybiztos 2011-től rendszerszintűen kezdte el a magyar filmes szakma átalakítását, bevezette a forgatókönyv-fejlesztést, és egy teljesen új támogatási rendszert hozott létre – emlékeztetett utódja a televíziós beszélgetésben. Hozzátette, Vajna nagyon szilárd gazdasági alapot épített fel a magyar filmiparnak. A kormánybiztos kitért arra, hogy tematikus pályázatokat terveznek kiírni az alkotók számára, valamint további lépéseket fognak tenni a filmes szakemberhiány enyhítésére.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom