Kultúra

Hagyomány és modernitás egy helyen

A Magyarság Háza novemberben is a kiemelkedő kulturális események színtere: a színházi előadások, a koncertek, az irodalmi beszélgetések, a szabadegyetemi előadások, a filmvetítések és a kiállítások mind-mind gondoskodnak a magyar kultúrára éhező látogatók igényeinek kielégítéséről.

Hagyomány és modernitás egy helyen
A népzenei előadások elengedhetetlenek a Magyarság Háza programkínálatából
Fotó: magyarsaghaza.net

A programsorozat részeként rendhagyó természetismeret óra keretében Benedek László fotóművész, barlangkutató fog mesélni a Felvidék csodáiról könnyed, olykor humorral és anekdotákkal egybekötött előadásmódban tolmácsolva, és sok-sok érdekes fotóval fűszerezve. 

Tóth Péter Lóránt Radnóti-díjas versmondó egy rendhagyó irodalomóra során Radnóti Miklós tiszteletére rendezett előadással emlékezik meg a költőre és a háború névtelen áldozataira.

A Magyarság Háza Szabadegyetemén felcsendülnek majd az operett irodalom legszebb és legismertebb gyöngyszemei, Kálmán Imre, Lehár Ferenc, és Johann Strauss népszerű dallamai zongoraszólókkal, duettekkel, szólódallamokkal és érdekes történetekkel színesítve. Majd az Úzvölgyi történésekről, és annak előzményeit is bemutató, videófelvételekkel illusztrált előadásra is sor kerül.

A Vajdaság zenei hagyományai című rendhagyó énekórák lehetőséget nyújtanak a gyermekek számára, hogy interaktív tevékenységeken keresztül megismerkedhessenek Délvidék hangszeres és vokális népzenéjével.

Az irodalmi szalonban Bodor Ádám Kossuth-díjas íróval ismerkedhetnek meg az irodalom iránt érdeklődők, akivel Boka László József Attila-díjas irodalomtörténész fog beszélgetni. November 13-án, a magyar nyelv napján pedig Zsapka Attila a felvidéki kortárs zenei élet kiemelkedő, emblematikus alakja fog megzenésített verseket előadni. A kárpátaljai irodalmi élet múltja és jelene című előadás pedig segít megérteni a szórványmagyarság különböző történelmi, politikai változásokat a kezdetekről napjainkig.

A diákok egy történelemóra keretében megismerkedhetnek az első világháború történéseivel, előzményeivel és következményeivel is.

Természetesen a népzenei előadások elengedhetetlenek a Magyarság Háza programkínálatából: fellép a Sziget Tánccsoport, az Ördöngös zenekar, a Gyimesvölgye Férfikórus, és sok mások. November 20-án a 2018-as Szlovákiai Könnyűzenei Szemlén is első helyet elért, túlontool nevű felvidéki zenekar is tiszteletét teszi a Magyarság Házában.

A gyermekek délelőtti szórakoztatásáról a mesedélelőttök, míg a felnőttek számára kiállítások, filmvetítések és színi előadások sokasága gondoskodik. A részletes programfüzet ITT tekinthető meg. 

Kapcsolódó írásaink