Kultúra

Az oltáriszentség tiszteletéről nyílt kiállítás a Pesti Vigadóban

Az Oltáriszentség tisztelete évezredes ügy hazánkban: „ősidők óta" tisztelik az Eucharisztiát a mai Magyarország területén – mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek kedden az Agnus Dei: az Oltáriszentség tisztelete Magyarországon című tárlat megnyitóján, a Pesti Vigadóban.

Az oltáriszentség tiszteletéről nyílt kiállítás a Pesti Vigadóban
Erdő Péter: Noha az Oltáriszentség kultuszának számos épített emléke van, most a mozdítható kincsek kerültek bemutatásra
Fotó: MH/Katona László

A főpásztor kiemelte, noha a kultusznak számos épített emléke van, most a mozdítható kincsek kerültek bemutatásra. A kiállított alkotások közül kiemelte személyes kedvencét, Franz Anton Maulbertsch Utolsó vacsora festményét, Benczúr Gyula Az Oltáriszentség imádása című művét, amelyet most állítanak ki először, valamint a népi és az élő vallásosság emlékeit – többek közt a csömöri úrnapi körmenet hagyományos virágszőnyegét.

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: a kenyér és a bor keresztény hitünk szerint az átlényegülés misztériumát jelenti, amelyben két világ, az emberi és az isteni kapcsolódik össze: „ennek megismeréséhez kívánok kegyelmet és elmélyülést a tárlaton”.

A jövő január közepéig látogatható kiállítást, amely a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészítő rendezvényeinek egyike, Rákossy Anna és Kontsek Ildikó kurátor mutatta be.

Kapcsolódó írásaink