Kultúra

Beethoven-maraton a Művészetek Palotájában

A zeneszerző 250. születésnapját ünneplik a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben

Nyilvános a Müpa Beethoven-maratonjának programja, amellyel az intézmény 2020. február 2-án a kétszázötven éve született zeneszerzőre emlékezik.

Beethoven-maraton a Művészetek Palotájában
Beethoven
Fotó: AFP/Roger-Viollet

Világszerte és hazánkban is a 2020-as év klasszikus zenei eseményeinek nagy része Ludwig van Beethovenről fog szólni, hiszen kezdődik a születésének kétszázötvenedik évfordulóját ünneplő emlékév. Az Örömóda, a Für Elise vagy az Egmont-nyitány világhírű komponistája a németországi Bonnban látta meg a napvilágot 1770. december 16-án. A martonvásári Brunszvik-családnak köszönhetően Magyarországhoz is kötődő Beethoven páratlanul gazdag életműve mintegy hatszázötven kompozícióból áll. Noha manapság már két órán belül is le lehet futni egy maratoni távot, a Beethoven-rajongók 2020. február 2-án a Művészetek Palotájában (Müpa) akár tizenegy órán keresztül hallgathatják a zeneszerző műveit.

Az intézmény immár 2008 óta rendezi meg egynapos koncertsorozatait, amelyek évről-évre egy-egy kiemelt zeneszerző köré csoportosulnak: a Budapesti Fesztiválzenekarral (BFZ) közösen szervezett, tizenharmadik maratonon több Beethoven-szonáta, szimfóniái közül pedig hat szólal meg kiváló hazai zenekarok és szólisták előadásában, délelőtt fél tizenegytől kezdődően egészen késő estig a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a Fesztivál Színházban.

A Müpa lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint utóbbiak közül a VII. szimfónia egészen különleges felállásban hangzik el: az intézmény karmesterpályázatának négy amatőr győztese vezényli majd a mű egy-egy tételét a maratoni nap zárókoncertjén. A már nyilvános program szerint hallhatjuk játszani például Pusker Júliát az Óbudai Danubia Zenekarral, a fellépő nagyzenekarok közt pedig megtaláljuk a MÁV Szimfonikusokat, a GyőriFilharmonikusokat, a BudapestiVonósokat és a Pannon Filharmonikusokat is. A Fesztivál Színházban együtt lép fel Perényi Miklós és Várjon Dénes, Fejérvári Zoltán két zongoraszonátával érkezik a maratonra, Baráti Kristóf és Würtz Klára pedig a Kreutzer-szonátát játsszák. Zeneakadémisták ingyenes koncertekre várják az érdeklődőket az Üvegteremben, az Előadóteremben pedig emlékezetes előadások kelnek életre a vetítővásznon. A gyerekeket, illetve családokat délelőtt matinéhangversenyre várja Lakatos György a Fesztiválszínházban. A Beethoven-maratonra jegyek szerdától válthatóak.

Kapcsolódó írásaink