Kultúra

David Sanborn és Leslie Mandoki a Fertőrákosi Barlangszínházban

Mások mellett David Sanborn hatszoros Grammy-díjas szaxofonművész, Leslie Mandoki, az ExperiDance, a Győri Filharmonikus Zenekar, a Budapest Bár és a Recirquel társulat is fellép jövőre a Fertőrákosi Barlangszínházban - hangzott el a 2020-as szezont ismertető soproni sajtótájékoztatón kedden.

David Sanborn és Leslie Mandoki a Fertőrákosi Barlangszínházban
Az idei barlangszínházi szezonban mintegy harmincezer ember váltott jegyet - Képünk Illusztráció
Fotó: Fb/Fertőrákosi Kőfejtő és Barl

Pataki András, a barlangszínházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. igazgatója elmondta, hogy jövőre lesz ötven éve, hogy az első színházi előadást megtartották a helyszínen, amelyre egy kamaraterem kialakításával szeretnének emlékezni. A kamaratermet Dohnányi Ernő zeneszerzőről szeretnék elnevezni, aki felismerte, hogy a barlang kiváló helyszíne lenne koncertek megtartásának.

A 120 millió forint európai uniós támogatásból kialakítandó teremben Sopronhoz kötődő zeneszerzőkről - Liszt Ferencről, Joseph Haydnról, Goldmark Károlyról, Soproni Józsefről, Takács Jenőről és Szokolay Sándorról - is megemlékeznek. A száz embert befogadó kamarateremben egy olyan zenegép is helyet kap majd, amelyen a zeneszerzők műveit lehet meghallgatni - mondta.

A szezonnyitó előadást május 30-án tartják, amelyen a Soproni Petőfi Színház művészei soproni zenekarokkal adnak koncertet. Másnap elindul az Ötórai hangoló című komolyzenei koncertsorozat a Soproni Szimfonikus Zenekarral, amelyből összesen nyolcat rendeznek 2020-ban a Dohnányi Ernő-teremben.

A Győri Filharmonikus zenekar három alkalommal fog fellépni a Kékfrankos bérletben, június 13-án a Carmina Buranát adják elő, augusztus 1-jén filmslágereket szerepelnek a műsorban, szeptember 5-én pedig Bogányi Gergely zongoraművésszel lépnek fel.

A debreceni Csokonai Színház a CoOperával közösen június 12-én játssza Puccini Tosca című operáját, június 26-án és 27-én pedig a Soproni Petőfi Színház a Valahol Európában című musicalt.

Július 10-én a Soproni Ünnepi Hetek keretében harmadik alkalommal megrendezendő Sopron Drum fesztiválon David Sanborn hatszoros Grammy-díjas szaxofonművész lép fel, másnap pedig a négyszeres Grammy-díjas Stanley Clarke basszusgitáros és zenekara, valamint David Friedman marimbaművész.

Július 17-én és 18-án az ExperiDace a Tesla című musicalt mutatja be Radó Denise rendezésében, július 31-én pedig a Recirquel társulat a My Land című darabját.

Augusztus 7-én, 8-án, 14-én és 15-én a Soproni Petőfi Színház művészei nagyszabású családi showműsort mutatnak be, amelyben a soproni művészek mellett Stéphanie Schlesser, Joel Wood, Vastag Tamás és Füredi Nikolett is fellép.

Augusztus 22-én Feke Pál és zenésztársai Szörényi Levente és Bródy János István, a király című rockoperáját adják elő koncertszerűen.

Leslie Mandoki augusztus 29-én ad koncertet Magyar képek címmel, amely idén kiadott dupla albumnak is a címe. A szezont a Budapest Bár koncertje zárja szeptember 12-én.

Pataki András elmondta azt is, hogy az idei barlangszínházi szezonban mintegy harmincezer ember váltott jegyet, jövőre 35 ezret várnak.

Kapcsolódó írásaink

Komédiából tragédia

ĀFelemás előadás lett a Nemzeti Színházban Molière Tartuffe-je lenyűgöző látványvilággal, pazar szereposztással, jó zenékkel – kár, hogy mindebből a második felvonásra nem marad semmi