Kultúra

Peter Handke soha többé nem válaszol újságírói kérdésekre

A 2019-es irodalmi Nobel-díjas Peter Handke osztrák író „soha többé” nem válaszol újságírói kérdésekre, miután kitüntetésének bejelentését követően újra heves támadások kereszttüzébe került korábbi kijelentései miatt.

Peter Handke soha többé nem válaszol újságírói kérdésekre
Handke kitüntetése a 2019-es Nobel-díjjal több balkáni országban is visszatetszést keltett
Fotó: AFO/ Alain Jocard

A Párizs közelében élő író szerdán tartott volna sajtótájékoztatót szülővárosában, a karintiai Griffenben, ám az eseményt lefújta.

Handke kedd este vesztette el a türelmét, amikor a helyi politikusokkal szervezett találkozójának helyszínén újságírók vártak rá, és a délszláv háborúval kapcsolatos nézeteiről kérdezték.

„Mindenki olyan kérdéseket tesz fel nekem, mint maga, és egyikőjük sem tűnik olyannak, mint aki bármit is olvasott volna tőlem vagy ismerné a munkáimat!” - mondta dühödten Handke, az Ö1 osztrák közszolgálati rádió birtokában lévő hangfelvétel tanúsága szerint.

„Író vagyok. Tolsztojt, Homéroszt, Cervantest szívtam magamba - hagyjanak békén és ne tegyenek fel nekem ilyen kérdéseket!” - szögezte le az író, kizárva a további interjúk lehetőségét.

Handke 1999-ben került éles támadások kereszttűzébe, amikor ellenezte és később is élesen bírálta, hogy a NATO légicsapás-sorozatot indított Jugoszlávia ellen, hogy ezzel vessen véget Slobodan Milosevic elnök koszovói albánok elleni erőszakkampányának. Handke 2006-ban beszédet is mondott Milosevic temetésén, akit tragikus sorsú embernek nevezett.

Az osztrák író azzal is felháborodást keltett, hogy kijelentette, nem tartja népirtásnak a srebrenicai mészárlást, amikor az 1992-1995-ös boszniai háborúban a boszniai szerbek több mint nyolcezer férfit és fiút gyilkoltak meg, és szerinte Szarajevó ostromakor sem a szerbek gyilkoltak, hanem a bosnyákok, hogy a szerbekre foghassák a tetteket, és indokot szolgáltathassanak a nemzetközi közösség közbelépésére. Handke kitüntetése a 2019-es Nobel-díjjal több balkáni országban is visszatetszést keltett.

A pristinai svéd nagykövetség épülete előtt hétfőn tüntetéssel tiltakoztak az író kitüntetése ellen. A Srebrenicai Anyák nevű szervezet arra szólította fel a Nobel-bizottságot, hogy vonja vissza az osztrák írótól az elismerést.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom