Kultúra

Háromszázötven éve halt meg Rembrandt

Évforduló

A holland festő és rézkarcoló, Rembrandt Harmenszoon van Rijn háromszázötven éve ezen a napon hunyt el. A keresztnevén elhíresült festő 1606. július 15-én született Leidenben.

Háromszázötven éve halt meg Rembrandt
Rembrandt
Fotó: AFP

Szülei tudósnak szánták, ám őt a festészet érdekelte. Szülővárosában nyitott műhelyt, számos megrendelést kapott az udvartól, majd Amszterdamban portréfestőként hírnévre tett szert. Később elvette mecénása unokahúgát, Saskiát aki állandó modellje is lett, de az asszony nem sokkal gyermekük születése után elhunyt. Ezután pályája megtorpant, 1669. október 4-én elszegényedve halt meg. Mintegy hatszáz festményt, kétezer rajzot és háromszáz rézkarcot készített, és még ma is kerülnek elő eddig ismeretlen alkotásai. Halálának háromszázötvenedik évfordulója alkalmából a Szépművészeti Múzeumban Rembrandt és tanítványai címmel, a Magyar Nemzeti Galériában Az önarckép fantomja – Rembrandt 350 címmel nyílt kamarakiállítás.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom