Kultúra

Budapesten koncertezik Damon Albarn

2020 május 20-án a Művészetek Palotájában koncertezik a Blur és Gorillaz alapítója, a brit popzene elmúlt harminc évének egyik kulcsfigurája, Damon Albarn - jelentették be a szervezők a Müpa Facebook oldalán.

Budapesten koncertezik Damon Albarn
Damon Albarn vitathatatlanul a modern könnyűzene egyik legjelentősebb alakja
Fotó: Facebook / Damon Albarn: The N

Damon Albarn vitathatatlanul a modern könnyűzene egyik legjelentősebb alakja: a Blur élén megalkotta a brit gitárpop egyik legizgalmasabb életművét, a Gorillazzal a 21. századi színes popzenének szabott új utat, a The Good, The Bad & The Queen és a Rocket Juice & The Moon szupergrupok élén pedig bátran keresztezett stílusokat. 2016-ban a zenei munkásságáért II. Erzsébet a Brit Birodalmi Rend lovagjává avatta.

A brit dalszerző 2020 májusában ezúttal Budapesten, a Müpában is bemutatja legújabb, Izland ihlette művét, amelyet nagyzenekarral (vonósokkal, fúvósokkal, ütősökkel, elektronikával), hatásos vizuális körítéssel ad elő.

Objektum doboz

Az afrikai zene inspirációját, kölcsönhatásait számos remek lemezen, nagyszerű projekttel bemutatta már (Mali Music, Kinshasa One Two, Africa Express).

2014-es szólóalbuma (Everyday Robots) a személyességén túl 21. századi problémákon filozofál - például azon, hogy merre tart az emberiség vagy a természet és a technika ellentétességén -, ahogy jelentős színpadi művei is. A Monkey: Journey To The West egy klasszikus kínai történet megzenésítése, a Dr Dee pedig brit opera. Albarnt régóta inspirálja Izland - ő szerezte a 101 Reykjavík filmzenéjét is -, The Nearer The Fountain, More Pure The Stream Flows című legújabb alkotását is „spirituális otthona” ihlette: az idő múlása, a természet sérülékenysége.

Kapcsolódó írásaink