Kultúra

Mestermunka a javából

A Tuileriákból Magyarországra, aztán a szovjet hadifogságba – Szentendrén újraalkották, majd régi helyére visszaállították a pápai Esterházy-kastély kovácsoltvas kapuját

Visszaállították a pápai Esterházy-kastély elé azt az eredetileg Párizs­ból származó kapuegyüttest, amely 1945-ben a szovjetek hadizsák­má­nya lett. A hétvégén felavatott kapu­szárnyakat Lehoczky János szentendrei kovácsmester és fia, Lehoczky Tivadar alkották újra az eredeti, 17. századi formákkal megegyezően.

Mestermunka a javából
A páratlan remekművet a szentendrei Lehoczky-műhely támasztotta fel
Fotó: Szentendre.hu

A pápai Esterházy-kastély felújítása során külön figyelmet és támogatást szenteltek annak a csodálatos francia kapuegyüttesnek, amely az 1945-ös szovjet megszállás során tűnt el a városból. A Lehoczky-­műhely által eredeti pompájában újraalkotott kincset szombaton állították fel Pápán. A család devecseri kastélyában élő Esterházy Pál gróf valószínűleg 1883-ban szerezte meg az egykori Tuileriák palotához vezető utat jelölő két kovácsoltvas kapuszárnyat egy párizsi aukción, amelyet aztán nem kis költségen szállíttatott haza, és állíttatott fel pápai kastélya elé. A hányattatott sorsú, impozáns francia palotát Medici Katalin királyné (1519-1589) kérésére Philibert Delorme, valamint Jean Bullant tervei alapján a cserépgyárak (tuileries) területén építették fel, ám ő maga sosem lakott benne. Viszont  XIV. Lajos, a Napkirály, vagy éppen Bonaparte Napóleon igen. A szerencsétlen sorsú XVI. Lajost ide kényszerítette a forradalom 1789 nyarán, innen vitték el a palota ostroma után, 1792. augusztus 10-én börtönébe is. A palota előtt, a Körhinta téren (Place du Carousel) állították fel aztán a guillotine-t, de innen vitték a halálba a terror vezetőit is, amikor is a „forradalom felfalta a gyermekeit”. Napóleon első konzulként használta később a palotát, aztán utóda, III. Napóleon is ide költözött.

Ám a poroszoktól elszenvedett vere­ség után kitörő forradalom, majd a kialakuló baloldali diktatúra,
a Kommün idején, 1871-ben felgyújtották: ablakai, tetőzete és kupolája is megsemmisült. Végül 1883-ban döntés született a királyi hajlék részleges elbontásáról, akkor árverezték el a Carousel udvarra vezető két kovácsoltvas kapuszárnyat is, amelyeket Esterházy gróf vásárolt meg.

Ezt a két, 17. századi munkát aztán vélhetően az előrenyomuló Vörös Hadsereget követő Hadizsákmány Bizottság jól képzett tisztjei „vették észre”, és intézkedtek a Szovjetunióba való szállításáról. Talán most is ott hever valahol egy bánya mélyén más rablott műkincsekkel együtt. Már javában zajlott az Esterházy-kastély hárommilliárdos, 2015-re befejeződő felújítása, melynek során ígéretet kapott az önkormányzat a kapu és a kerítés helyreállításának állami finanszírozására is, amikor 2010-ben megbízták a neves szentendrei kovácsmestert, Lehoczky Jánost a vonatkozó tervek elkészítésével, akinek szentendrei műhelyében olyan alkotások születtek, mint a Párizsi Magyar Intézet, a Keglevich-ház vagy a Gresham-palota kapui. Noha a Párizsban álló kapuról csak metszetek maradtak fenn, a pápai beépítéséről már jócskán vannak fotók, korabeli képeslapok, így aztán mégis volt valami támpont a tervek elkészítéséhez, aztán megérkezett a százhatvanötmillió forintos állami támogatás, amihez az önkormányzat hozzátett még kétszázmilliót. Így kezdődhetett el 2018-ban a munka a szentendrei műhelyben.

Így kelt tehát új életre – az üllőn, a kalapácsok alatt – egy valóban páratlan remekmű, amelynek múlt heti szentendrei bemutatásán Farkas Ádám, Kossuth-díjas szobrászművész méltatta az alkotást és az alkotókat. Szerinte nem gyakran adódik, de most mégis megtörtént az a csoda, hogy ez a mű feltámadt, létrejött a semmiből. Hangsúlyozta: alig van Európában olyan művész, aki a korabeli francia kovácsok színvonalán képes újraalkotni egy ilyen jelentős művet. Magyarországon pedig biztos nincs még egy, ezt csak a Lehoczky-műhely tudta létrehozni, Lehoczky János fél évszázados tapasztalatával, hatalmas életművével. A kapuegyüttest a szentendrei bemutató után átszállították Pápára, hogy végre visszakerülhessen több mint hetven éve elhagyott helyére, az Esterházy-kastély elé.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom