Kultúra

Párizs városa kitüntette Havasi Jánost

Párizs városa nagyérmének ezüst fokozatával tüntették ki csütörtökön Havasi Jánost, a Párizsi Magyar Intézet (PMI) volt igazgatóját.

Párizs városa kitüntette Havasi Jánost
Párizs városa nagyérmének ezüst fokozatával tüntették ki csütörtökön Havasi Jánost, a Párizsi Magyar Intézet (PMI) volt igazgatóját
Fotó: Facebook

A kulturális intézet nyáron leköszönt vezetője „az európai kapcsolatok erősítéséért, valamint a városháza és a kulturális intézetek közti jó együttműködés elősegítéséért” járó előismerést a Párizsi Külföldi Kulturális Intézetek Fórumának (FICEP), valamint a német, a luxemburgi és a spanyol intézetek távozó vezetőivel együtt vette át a párizsi városházán.

Az Anne Hidalgo párizsi főpolgármester által adományozott kitüntetést Hermano Sanches Ruivo, a párizsi önkormányzat európai ügyekért és nemzetközi kapcsolatért felelős tanácsadója adta át.

Hermano Sanches Ruivo méltatásában kiemelte: a Párizsi Magyar Intézet olyan rendezvények irányában is nyitottnak mutatkozott, amelyek rendhagyóknak is tekintethetők. Példaként említette a török intézet nemzetközi vacsoráját, amelyet az iszlám hívők éves böjti időszakának, a ramadánnak a lezárására szerveztek.

Havasi János elmondta: a kitüntetést nem kizárólag személyes érdemének tekinti, hiszen a Párizsi Magyar Intézet régóta aktív szerepet vállal a FICEP munkájában. Ennek köszönhetően szoros kapcsolat alakult ki a párizsi városházával, s a PMI nemcsak európai uniós rendezvényeknek, hanem más kultúrákhoz tartozó megmozdulásoknak is otthon biztosított, valamint nyitottnak mutatkozott a városháza stratégiai partnereinek irányában.

Párizs városának nagyérmét 1911-ben alapították, az önkormányzati képviselők vagy a fővárosi egyesületek ajánlására Párizs főpolgármestere adományozza „a fővárosért kiemelkedő tettet végrehajtó személyének”. Az elismerésnek több fokozata létezik: bronz, ezüst, nagyezüst, vermeil és nagy vermeil.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom