Kultúra

Magángyűjteményben lévő művel gazdagodott a pécsi m21 Galéria Munkácsy Mihály-kiállítása

Egy eddig nem látható alkotást is beemeltek a tárlatba

Két újabb alkotással, köztük az eddig soha be nem mutatott, Erdőrészlet II. című festménnyel bővült a Munkácsy Mihály műveiből összeállított, november 10-ig látogatható kiállítás a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában – jelentették be a helyszínen tegnap.

Magángyűjteményben lévő művel gazdagodott a pécsi m21 Galéria Munkácsy Mihály-kiállítása
Az Erdőrészlet II. először került nyilvános kiállítótérbe
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Mint azt Boros Judit kurátor felidézte: a Pákh Imre magyar–amerikai műgyűjtő kollekciójába tartozó alkotásokból nyílt kiállítás teljes képet ad az életműről. A gyűjtő most különlegességekkel gazdagította a tárlatot. Az egyik képet, az Erdőrészlet II. című alkotást Párizsban festette a művész 1872-ben, azt korábban a közönség előtt nem állították ki, magángyűjtemény részét képezte. A másik alkotás 2005-ben látható volt már a Magyar Nemzeti Galériában. A festő fiatalkorában Budapesten készítette biedermeier hagyomány alapján A bogrács című munkát, amely egy komikus esemény pillanatképe. A vacsorát főző menyecske rémülten látja, hogy egy kutya feldöntötte a rotyogó bográcsot, miközben társa az ebédhez hívja a távolban dolgozókat. Vincze Balázs, a kiállítás helyszínét üzemeltető Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a Munkácsy-tárlatot látták a legtöbben az utóbbi tíz évben.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom