Kultúra

Cziffra Fesztivál - ötödször

A zene szabadsága mottóval rendezik meg az ötödik Cziffra György Fesztivált 2020. február 16-a és 23-a között több budapesti helyszínen. A felvezető programok november 5-én, Cziffra György zongoraművész születésnapján kezdődnek.

Cziffra Fesztivál - ötödször
A fesztiválon a koncertek mellett bárest, hangszerbemutató, műhelytalálkozó, kiállítás, filmvetítés és előadás is várja a közönséget
Fotó: Facebook / CZF - Fesztivál Cziffra György emlékére

A fesztiválon a koncertek mellett bárest, hangszerbemutató, műhelytalálkozó, kiállítás, filmvetítés és előadás is várja a közönséget. A programoknak a MOM Kulturális Központ, a Müpa, a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont, a Hegyvidéki Kulturális Szalon, az AJAMK - Angyalföldi József Attila Művelődési Központ, a Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központ, a Duna Palota és a Kroó György Zeneiskola ad otthont.

A belső, mögöttes tartalomra, a befelé fordulásra helyezi a hangsúlyt a fesztivál, hiszen a valódi ünnep belül valósul meg - mondta Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a fesztivál művészeti vezetője a rendezvényt bemutató keddi sajtótájékoztatón Budapesten.

Hozzátette: a mögöttes tartalmak mellett a fesztivál arra is keresi a választ, hogyan tudna az oktatás szerves részévé válni, inspirálni a közönséget, mi az a titok, ami Cziffra Györgytől származik, és ezt hogyan lehetne dekódolni, miként lehetne elérni, hogy a fiatal tehetségek ne menjenek át olyan nehézségeken, mint Cziffra György.

A fesztiválon ezért a fiatalok számára különleges előadásokat, műhely- és mesterkurzusokat is kínálnak a díjazások mellett.

Balázs János kitért arra is, hogy Cziffra György születésének 100. évfordulója alkalmából 2021-ben egész éves nemzetközi fesztivált szerveznek.

Besszer Szilvia, a fesztivál társrendezője elmondta: az őszi felvezető programok november 5-én kezdődnek a Müpában, ahol Jevgenyij Kiszin ad zongoraestet Cziffra György 98. születésnapján. Az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban Pusker Júlia hegedűművész és Szabó Marcell zongoraművész a 2019. évi Cziffra Fesztivál Tehetség-díjasaival ad koncertet.

A Duna Palotában tudományos műhelytalálkozó lesz november 20-án Ágyúk és virágok címmel, november 23-án Hommage a Cziffra címmel Balázs János estje hangzik el a Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központban.

A februári programok között szerepel a Szerelmi álmok - Liszt című film vetítése a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, mesterkurzus a Kroó György Zeneiskolában, Bagdy Emőke pszichológus előadása Tudatállapotok címmel, valamint Simon Izabella zongoraművész hangszerbemutató koncertje a MOMKultban.

A Lélek és Logika című nyitóesten, február 17-én Pál Feri atya és Vizi. E Szilveszter orvos, farmakológus gondolatait, valamint Balogh Kálmán és Lukács Miklós cimbalmosok előadását hallhatja a közönség. A Zeneakadémia ad otthont Balázs János zongoraművész, Lendvay József hegedűművész és Oláh Kálmán zongoraművész Paganini című estjének február 18-án, másnap a Győztesek című koncerten a MOMKultban a Cziffra Fesztivál, a Bartók Világverseny és a BMC Nemzetközi Cimbalomverseny díjazottjai, valamint a Virtuózok győztesei lépnek fel.

Tompos Kátya színésznő, a Hot Jazz Band, valamint Sárközi Lajos hegedűművész és zenekara bárestre invitálja az érdeklődőket február 21-én a MOMKultba, másnap a Jazzical Trió a Lóvasúton ad koncertet. A gálakoncerten Vagyim Repin hegedűművész, Balázs János és a Budafoki Dohnányi Zenekar lép színpadra Hollerung Gábor vezényletével, és ezen az esten adják át a Cziffra Fesztivál díjait is.

A fesztiválra a jegyek már megvásárolhatók.

Kapcsolódó írásaink