Kultúra

Szentendrei régi és új álmok

Látogatói rekorddal zárt idén a szentendrei Art Capital fesztivál – Ősszel kiállítással, díjjal és pápai audienciával készítenék elő Kucsera Ferenc káplán boldoggá avatását

Rekordszámú látogatóval zárt a Régi és új álmok címmel megrendezett Art Capital fesztivál. A képzőművészet hazai fővárosában, Szentendrén május 25-től szep­tember elsejéig tartó rendezvénysorozaton 110 ezer ember fordult meg. A fesztivál ezzel megerősítette pozícióját: továbbra is a régió legnagyobb ilyen jellegű seregszemléje.

Szentendrei régi  és új álmok
Másokról nem mondok semmit címmel tárlat mutatja be a vértanú életét
Fotó: Wikipedia

A Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által, Szentendre önkormányzatának hathatós támogatásával megvalósuló, idei 4. Art Capital fesztiválról és az FMC hét őszi kiállításáról Gulyás Gábor főigazgató és Gyürk Dorottya, a város kulturális alpolgármestere tartott sajtótájékoztatót tegnap. A képzőművészeti szemle kapcsán Gulyás elmondta: a jövő évi Art Capital a Bábel nevet fogja viselni. Emellett bejelentette: az idei, kizárólag a múzeum munkatársai által megvalósított fesztivál három fajsúlyos tárlata (Dmitrij Kavarga: Anyag és test, valamint Nagy Kriszta Tereskova: Csipkerózsika álma; Magyar szürrealizmus) nyitvatartását meghosszabbítják.


A főigazgató az idei fesztivál kiemelkedő eseményeként egyrészt Kavarga jórészt helyben elkészített tárlatanyagát említette, másrészt a százhét kísérőprogram közül Az ember tragédiája előadását emelte ki. A produkció az eddigi mintegy ezer színpadra állítás után először használta Madách Imre drámájának teljes szövegét. Gulyás Gábor azt is hozzátette: az erre az alkalomra szerveződött társulat nem oszlik fel, legközelebb a debreceni stadionban mutatják be a négyórás előadást. Gulyás arról is beszámolt: a felmérések szerint az Art Capital száztízezer látogatójának többsége a fővárosból és a környező településekről érkezett. A szentendreiek a látogatók tíz százalékát jelentették, és jelentős volt a Romániából, Franciaországból és Ausztriából érkezők száma is.

Az FMC  őszi kiállításai közül kettőt Rómában rendeznek: a Római Magyar Akadémiára utazik a Ferenczy Múzeumból az egykori tiltott és tűrt művészek képeiből válogatott kiállítás, majd a tavaly fél évszázados Szentendrei Szabadtéri Tárlat mutatkozik be az örök városban. Szentendrére érkezik viszont az idei velencei biennálé izraeli pavilonja, és bemutatkozik a tolcsvai művésztelep is. A Láthatatlan jelenlét 2.0 kiál­lítás Sepsiszentgyörgyre megy, A nagy könyvlopás címmel pedig tárlatot szerveznek a Műcsarnok mintegy hatvan évvel ezelőtti, francia könyveket bemutató tárlatának emlékére, ahonnan a látogatók napok alatt ellopták a könyveket.  

Gyürk Dorottya a Kucsera Ferenc szentendrei vértanú áldozópap életét bemutató, Másokról nem mondok semmit című kiállításról és a város vezetésének azon szándékáról számolt be, miszerint a száz esztendeje a vöröskatonák által kivégzett, más helyett a halálba menő pap kultuszát tovább szeretnék erősíteni. Tervezik boldoggá avatásának elindítását, de Kucsera nevének megismertetésébe az ifjúságot is szeretnék bevonni, mert a huszonhét évesen a Dunába lőtt pap szerfelett kedvelt volt a fiatalok körében is. A városvezetés közösségi munkát elismerő díjat alapít, de pápai audienciával egybekötött római zarándoklat is lesz, ahol a küldöttség Ferenc pápának a káplán mártíromságáról szóló képregény mellett egy Vajda Lajos-nyomatot is ajándékoz.

Kapcsolódó írásaink