Kultúra

Izgalmas programokkal készül a Hagyományok Háza

Izgalmas programokkal készül a Hagyományok háza októberben is. A rendezvényszervezők továbbra is célul tűzték ki a hagyományok ápolását, melyeket sokszínű programsorozat keretében kívánnak átadni a résztvevőknek.

Izgalmas programokkal készül a Hagyományok Háza
Előtérben a táncházak
Fotó: tanchaz.hu

A Hagyományok Háza rendezvénysorozatának legmeghatározóbb motívuma a népzene, és azon belül is kiemelkedő szereppel bírnak a táncházak. A különböző tájegységről származó lelkes helyi zenészek, tánctanárok és énektanárok pedagógiai hozzáértésük és elhivatottságuk mind-mind hozzájárul a barátságos légkör megteremtéséhez, ami kellő alapot nyújt a tanuláshoz - és egyben a szórakozáshoz - még a kezdők számára is.

Az októberi programsorozat részeként fellép a Magyar Állami Népi Együttes, mely egy absztrakt, újrateremtett valóságban földi valóságunkra és apáink örökségére irányítja figyelmünket, üzeneteket, mintákat közvetít. Fellép még a napjaink magyar néptáncmozgalmának kiemelkedő egyéniségeit vendégül látó Nagyvárad Táncegyüttes is, műsorukban az autentikus koreográfiák mozaikjaiba folyamatosan visszatérő dallamvariánsok alkotnak egy egységet. 

A Gásza 60 műsorában az erdélyi táncházmozgalom alapjait jelentő mezőségi és kalotaszegi zenék mellett ádámosi, szatmári, szászcsávási és őrkői dallamok is felcsendülnek. Majd a Bartók által tervezett, a velünk élt nemzetiségek népzenéjét is felvonultató hangverseny, a Bartókék Bécsben kápráztatja el a közönséget. A Hagyományok Házában a magyar nóták is megidézik a kávéházi cigányzene, a magyar nóta aranykorszakának hangulatát. A programsorozat részeként Csonka Ferenc Halmos Béla-díjas vajdasági prímás zenekarával érkezik és a Mély című koncerjükkel készülnek. 

A színház- és a mozirajongók sem maradnak program nélkül: a Köszörüljük a csorbát nevű társulat a „kortársszínház-nyelv” rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. A moziklub keretében is a folklór kerül előtérbe, a kalotaszegi táncról, és a magyar cigányzenéről is vetítenek filmet. 

A családoknak is megéri ellátogatni a Hagyományok Házába: a gyermekek szórakoztatását mesemondók, tánc -és énektanárok, kézműves programok és különböző játékos előadások biztosítják. 

A tanulni és művelődni vágyok részt vehetnek szövő tanfolyamon, népzenei mesterkurzuson és sok más, különleges foglalkozáson, ezen kívül folyamatosan látogatható kiállításokat is megtekinthetnek. 

Részletes információk a Hagyományok Háza hivatalos oldalán.

Kapcsolódó írásaink