Kultúra

Némafilmek és világsztárok

A ma kezdődő III. Budapesti Klasszikus Film Maraton fókuszában a zene áll – Andy Vajnára is emlékeznek

Szeptember 11-éig tart a III. Budapesti Klasszikus Film Maraton, amelyen a filmvilág sztárjai közül Pierre Richard, Magda Vásáryová, Michael Nyman és Udo Kier is jelen lesz, a vetítéseken pedig mintegy huszonegy frissen felújított magyar alkotást láthatnak a nézők.

Némafilmek és világsztárok
Pierre Richard is Budapestre látogat
Fotó: MNF

Mészáros Márta Örökség című alkotásának Uránia Filmszínházi gálavetítésével, a Bazilika előtt az Evitával és a Francia Intézetben A rochefort-i kisasszonyokkal nyílik ma este a III. Budapesti Klasszikus Film Maraton. A szeptember 11-ig tartó rendezvény fő témája zene és film kapcsolata, így külön blokkot kaptak a musicalfilmek, de a 30 éve szabadon elnevezésű programmal a rendszerváltozás harmincadik évfordulójához is kapcsolódik.

Kurutz Márton filmtörténész, a szervező Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum munkatársa a köztelevízióban tegnap kifejtette: a programkínálatban az egyik első magyar némafilmtől, A tolonctól kezdve a közelmúlt magyar, európai és amerikai alkotásaiig mintegy száz lesz látható.

Amint Kurutz kiemelte, a helyszínek közül a legfontosabb a Toldi és a Puskin mozi, a Francia Intézet, valamint a Szent István tér a Bazilika előtt, ahol ingyenes, szabadtéri vetítések lesznek. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban pedig főként gálaesteket tartanak. A fesztivál két vidéki társhelyszíne idén Győr és Eger.

Kurutz azt tette még hozzá, a felújított filmek közt vetítik majd a Bódy Gábor Nárcisz és Psychéjét, amelynek egyik főszereplője, a német Udo Kier személyesen is jelen lesz Budapesten. De eljön a fesztiválra Pierre Richard, a hetvenes évek francia filmsztárja, a „magas szőke férfi felemás cipőben”, és találkozhat a közönség Magda Vásáryovával, a cseh filmtörténet egyik legkiválóbb alkotása, a Jirí Menzel rendezte Sörgyári capriccio főszereplőjével, illetve Michael Nyman brit zeneszerzővel is.

A fesztiválon kiállítással tisztelegnek Andy Vajna emléke előtt, valamint olyan világhírű magyar zeneszerzőket is felidéznek, mint az Oscar-díjas, Rózsa Miklós, Kozma József, és Fényes Szabolcs. Mindemellett a digitalizálást és hangrestaurálást érintő szakmai előadások is lesznek.

Kapcsolódó írásaink