Kultúra

Elhunyt Peter Lindbergh német sztárfotós

 Élete 75. évében elhunyt Peter Lindbergh német sztárfotós. Halálhírét szerdán párizsi stúdiója erősítette meg.

Elhunyt Peter Lindbergh német sztárfotós
Peter Lindbergh a 2011-es Cannes-i Filmfesztiválon
Fotó: AFP/Francois Guillot

A művész kedden hunyt el, a halál okát egyelőre nem tudni. Lindbergh az elmúlt 40 év egyik legbefolyásosabb divatfotósa volt, jelentős hatása volt a 90-es évek szupermodell-jelenségének megalkotásában. Alkotásai számtalan kiállításon voltak láthatók, legutóbb Párizsban, Münchenben és Düsseldorfban. Az 1944-ben az akkor német megszállás alatt álló, a mai Lengyelország területén lévő Warthelandban született és a Ruhr-vidéken felnőtt Peter Brodbeck egyéni módon tekintett a divatra. 

Először kirakatrendezést tanult, majd beiratkozott a Berlini Művészeti Egyetemre, ahol esti tagozaton rajzot tanult, majd szabad festészetet Krefeldben. A fotózás felé viszonylag későn, 27 évesen fordult, ekkor kezdte meg kétéves képzését Hans Lux német fotósnál. Az áttörést az 1978-ban bemutatott Stern című fotósorozata hozta meg számára.

A Peter Lindbergh néven világhírűvé vált művészt elsősorban modellekről, Naomi Campbellről, Linda Evangelistáról, Tatjana Patitzról, Christy Turlingtonról és Cindy Crawfordról készített képei tették ismertté. Olyan híres dizájnereknek dolgozott, mint a Jean-Paul Gaultier és Giorgio Armani. Jellegzetes fekete-fehér képeivel jelentős hatással volt a divatfotózásra.