Kultúra

„Legfontosabb küldetésünk most is a közönség szolgálata”

Oberfrank Pál szerint az igazgatóválasztás körüli botránykeltés szándékából született a nyílt levél – Cáfolta a vádakat a Veszprémi Petőfi Színház társulata

Szombaton rendkívüli társulati ülésen és azt követően közleményben is cáfolta a Veszprémi Petőfi Színház társulata azokat a vádakat, amelyeket az egy nappal korábban, online publikált, ismeretlen szerzőtől származó, a társulat nevében írt nyílt levélben felhoztak a teátrum jelenlegi vezetése ellen. Lapunknak Oberfrank Pál igazgató, Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes művész úgy nyilatkozott: a társulatot sokkolta a támadás, de összezártak.

„Legfontosabb küldetésünk most is a közönség szolgálata”
A direktor elmondása szerint a botrány sokkolta művészeit, munkatársait
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A társulat nevében írt, onlinepublikált nyílt levélben szorgalmazták ismeretlenek pénteken a Veszprémi Petőfi Színház jelenlegi vezetésének leváltását, azzal egyidejűleg, hogy kiderült, személyi szabadság megsértése miatt nyomoznak Oberfrank Pál igazgató ellen.

Szombat délutánra a teátrum vezetése rendkívüli társulati ülést hívott össze, amelyen a teljes társulat elhatárolódott a nyílt levéltől, és visszautasította az abban felhozott vádakat, valamint közölték, rendőrségi feljelentést tesznek a nevükkel való visszaélés miatt. Mint írják lapunkhoz is eljuttatott közleményükben: fokozott kívánságuk, hogy a levél írójának és nyilvánosságra hozójának személye a lehető leghamarabb kiderüljön.

„Megdöbbenten és felháborodottan” olvasta a levelet, majd a közvélemény hamis állításokkal való szándékos félretájékoztatása ellen szólalt fel közös válaszában a színház több vendégművésze is: Bálint András, Lukács Sándor, Esztergályos Cecília és Szilágyi Tibor Kossuth-díjas, Börcsök Enikő, Rátóti Zoltán és Szombathy Gyula Jászai Mari-díjas, valamint Kállay Bori és Funtek Frigyes színművészek, Bozsó József rendező, illetve Libor Katalin díszlet-és jelmeztervező. Mint közleményükben írják: „a nyílt levél megfogalmazói és megjelentetői visszaéltek a színházi szakma, a veszprémi, megyei, országos és határon túli színházlátogató közönség által is elismert és szeretett társulat vendégművészeinek gyakran több évtizeden át végzett munkájával, emberi és szakmai hitelével”. Az ominózus írás a reagálásokkal egy időben elérhetetlenné vált az online felületen, ahol eredetileg közzétették, és szombat este, illetve tegnap márcsak a Veszpresszó honlapon és más hírportálokon volt olvasható teljesen vagy részben.

Az ügyben megkerestük a teátrumvezetését. Oberfrank Pál, a színház igazgatója lapunknak arról számolt be, hogy a súlyos támadás sokkolta a társulatot, „amely összezárt, és válaszában elzárkózott a nyílt levéltől, amelynek megírásához nincs köze, nem tőle származik, és amely szándékosan az igazgatóválasztás körüli botránykeltés szándékából született”. A direktor azt is hangsúlyozta: a vezetés és a társulat legfontosabb küldetése most is a közönség szolgálata és a soron következő bemutatókra való felkészülés, minden egyéb ügyben a hatóságok hivatottak eljárni. „Nagyon köszönjük a kollégák, a barátok, a közönség óriási támogatását, és a Veszprémi Petőfi Színház melletti kiállását” – tette hozzá Oberfrank Pál.

Kapcsolódó írásaink

Érzékenyen az autizmusról

ĀAz Esőember a Városmajori Szabadtéri Színpadon – Szalay Bence és Oberfrank Pál remekel a veszprémiek drámai, elgondolkodtató, sok humorral átszőtt előadásában

Felnevelni a jövő közönségét

ĀAzt szeretnénk, hogy 2023-ra jól bejáratott, nemzetközi fesztivállá váljunk – nyilatkozta lapunknak Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, érdemes művész