Kultúra

Nyárbúcsúztató kulturális forgatag Szentendrén

Nyitott portákkal, koncertekkel várják az érdeklődőket a hétvégén

Mától vasárnapig tartó rendezvénysorozatával, a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva fesztivállal búcsúztatja a nyarat a Duna-parti város.

Nyárbúcsúztató kulturális forgatag Szentendrén
Több mint kétszázötven program várja a látogatókat a város utcáin Fotó:
Fotó: Deim Balázs

A hagyományos szentendrei forgatagon három nap alatt több mint kétszázötven program várja a látogatókat. Ezekben a napokban még az óváros rejtett szegletei is megtelnek élettel, utcák, terek, városházi épületek, múzeumok, udvarok, kertek és beugrók szolgálnak helyszínéül koncerteknek, utcatárlatoknak, műhelysétáknak, tárlatvezetéseknek, előadásoknak – mondta el Solymosi Heléna, a szervező Szentendrei Kulturális Központ vezetője a távirati irodának.

A nyár végi fiesztában egyszerre jelenik meg a város mediterrán hangulata és a pezsgő kulturális élete – hangsúlyozta Solymosi. A háromnapos rendezvényen kiállítások, workshopok és számtalan koncert – mások mellett a Bagossy Bro­thers Company, a Soulwave, Ocho Macho, Ferenczi György és a Rackák – várja az érdeklődőket az esti fényfestések mellett. A rendezvény a város kulturális intézményeinek, civil szervezeteinek, művészeti egyesületeinek és üzleti vállalkozásainak összefogásával jön létre évről évre.

Szentendre immár hagyományos egyedi programjának számító ArtUdvarok keretében negyvennégy házigazda nyitja meg óvárosi portáját, így a látogatók találkozhatnak az ott lakó festőművész, kőfaragó, közgazdász, nyelvtanár, művészeti író, restaurátor, galériás házigazdákkal, és kicsit jobban megismerhetik életüket. A városi séták pedig az „ismeretlen” Szentendre felfedezését segítik egy-egy tematika köré fölépítve. A művészet mindenütt jelen lesz, így megjelenik az egyházi helyszíneken is a SacraArt égisze alatt.

A résztvevőket ebben az évben is várja a Gasztro utca a Dunakorzó belvárosi szakaszán, sőt az érdeklődők a GastroArt részeként tizenegy étteremben és cukrászdában kóstolhatják végig a szentendrei képzőművészek együttműködésével erre a hétvégére elkészített ételkreációkat. Ugyancsak tradicionális része a nyárbúcsúztatónak a jótékonysági gumikacsaverseny, ahol ezer sárga gumiállatkát „versenyeztetnek” a Bükkös-patakon.

A fesztivál programjai döntően ingyenesek, a hétvégén a tömegközlekedési járatok meghosszabbított menetrenddel közlekednek, részletes információk pedig az esemény honlapján találhatók.

Kapcsolódó írásaink