Kultúra

Magyar múzeumokat díjaztak Sanghajban

Nagydíjat és arany fokozatú elismerést kapott a Magyar Nemzeti Múzeum a Sanghajban megrendezett online multimédia fesztiválon, amelyen díjakat nyert a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Néprajzi Múzeum is.

Magyar múzeumokat díjaztak Sanghajban
A nagydíjat és egy arany-fokozatot is a Magyar Nemzeti Múzeum nyerte
Fotó: Facebook/Magyar Nemzeti Múzeum

Az interaktív multimédia kategóriában indított, Magic Wall for Tavelling Exhibition Sissy and Hungary című filmben látható interaktív videófalat a Múzeumi Új Audiovizuális, Kép- és Hangtechnológiák Nemzetközi Bizottsága (AVICOM) nagydíjával jutalmazták, a rövidfilmes kategóriában a Hungarian National Museum Malenkij Robot Memorial Place című film pedig aranyérmet nyert a Sanghajban megrendezett [email protected] 2.0 online multimédia fesztiválon – derül ki a múzeum MTI-hez eljuttatott közleményéből.

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017-ben nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban Sissi és Magyarország - a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században címmel, amelyet csaknem hétszázezren tekintettek meg. A tárlat fő attrakciója az az ötméteres Magic Wall volt, amelyen a látogatók interaktív módon kerülhettek közel a bemutatott tárgyakhoz. Bár magyar innovációról van szó, a fejlesztés jelentős része Sanghajban történt.

Jelenleg magyar fejlesztésű Magic Wall várja a látogatókat a pekingi Tiltott Város Palotamúzeumában, az agyagkatonákat bemutató Senhszi Történeti Múzeumban, a Sanghaj Múzeumban, továbbá számos művészeti galériában, kulturális emlékhelyen, valamint a budapesti Szépművészeti Múzeumban is.

A szentendreni Skanzen két díjban is részesült a nemzetközi seregszemlén: az egyéb kategória ezüstérmét nyerte el a múzeum I'm from Hungary című kisfilmje, dokumentumfilm kategóriában szintén ezüstérmes lett a Hand/Craft/Art című film, amelyet a Skanzen Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságának megbízásából készített a Konkam Stúdió.

A fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeum a CSÁTH* A varázsló kertje című tárlattal vett részt a mustrán, amelyen a kreatív kiállítási installációk kategóriájában bronz elismerésben részesült.

A Néprajzi Múzeum két mozgóképes alkotása szintén bronzérmeket nyert: a Fragile című kisfilm a múzeum Tojásgyűjteményének költözés-előkészítési munkálatait örökítette meg, a dokumentumfilmek között versenyző Ribbons and Branches Maglód pünkösdi templomdíszítési szokásaival foglalkozik. Ahogy azt korábban megírtuk, a Néprajzi Múzeum 2017 decembere óta zárva tart költözés miatt, de az intézmény Etnotube elnevezésű YouTube-csatornáján látható kisfilmek a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé teszik egyebek mellett a költözés egyes fázisait is.

Modern technológia a múzeumban

A Múzeumi Új Audiovizuális, Kép- és Hangtechnológiák Nemzetközi Bizottsága a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának (ICOM) tagszervezete. Tagjai kurátorok, tudományos és műszaki szakemberek, akik múzeumokban, kulturális intézményekben, kiállításokban audiovizuális és új technológiákat alkalmaznak. A szervezet Nemzetközi Múzeumi és Kulturális Örökségi Audiovizuális Fesztiválja, a [email protected] 2.0 a korábbi FIAMP Fesztivál online elérhető változata. A fesztiválra azok az ICOM-tagsággal rendelkező intézmények nevezhetnek, amelyek innovatív technológiák, digitális hordozók segítségével korszerű módon formálják át és értelmezik a múzeumi élményt és a kiállítások üzenetét.