Kultúra

Elhunyt Orosz János festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja

Gyász

Életének 87. évében augusztus 7-én elhunyt Orosz János festő-, szobrász- és grafikusművész. A Magyar Művészeti Akadémia nem akadémikus köztestületi tagjai közé tartozó alkotó temetéséről később intézkednek – közölte a család hétfőn az MTI-vel.

Elhunyt Orosz János festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja
Orosz János
Fotó: MH

Orosz János 1932. június 16-án született Budapesten. A Képzőművészeti Főiskolán 1957-ben szerzett diplomát, mesterei Fónyi Géza és Barcsay Jenő voltak. Derkovits-ösztöndíjat kapott 1959-1961 között, majd 1963-1964-ben olaszországi tanulmányokat folytatott. Munkácsy-díjjal és Egry József-díjjal tüntették ki 1963-ban, 1979-ben elnyerte az Érdemes Művész címet, 1990-ben a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze lett, a 2018-asMagyar Festészet Napján pedig életműdíjjal ismerték el munkásságát. Orosz 2014 óta volt a Magyar Művészeti Akadémia nem akadémikus köztestületi tagja. Állított ki Rómában, Berlinben, 1983-ban az Egyesült Államok több városában – köztük New Yorkban – és Torontóban, illetve Helsinkiben. Utolsó hazai önálló tárlata 2015-ben a Pesti Vigadó Galériájában volt látható.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom