Kultúra

Akár egy igazi miniállam - Ilyen a Sziget 2019-ben

Továbbra is meghatározó élmény kimenni a Sziget fesztiválra, még annak ellenére is, hogy talán az eddigieknél is több külföldi van és az árak minden téren igencsak az egekbe szöktek.

Akár egy igazi miniállam - Ilyen a Sziget 2019-ben
Strandoló fiatalok a Szigeten
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A Sziget már tényleg olyan, mint egy miniállam, hiszen amellett, hogy lehet enni, inni, koncertezni, konkrétan életvitelszerűen el lehet élni csak a fesztivál területén, ami olyan nagy, hogy egy nap alatt szinte be se lehet járni mindent. A szupermarkettől kezdve a dohánybolton át, egészen a cipőüzletig, szinte minden megtalálható, és már olyan válogatott programokat lehet találni - akár a cirkuszi előadások, a strand vagy a különböző társasjátékok -, hogy gond nélkül végig lehet szórakozni egy hetet. Igaz, akkor eléggé le kell nézni a pénztárca aljára.

Az árak ugyanis egyre inkább a külföldiekhez vannak igazítva: egy sör 750 forint, ami még talán elviselhető, de aki már tömény alkoholt vagy valamilyen koktélt szeretne inni, annak igen mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Meleg ételt pedig 2000 forint alatt csak elvétve lehet találni.

A koncertek terén viszont még mindig verhetetlen a Sziget. Annyira széles körű az előadók listája, hogy tényleg bárki megtalálja a magának való muzsikát. A Nagyszínpadnál fellépőtől függetlenül mindig több tízezres tömeg van, de több sátor van az elektronikus zene kedvelőinek, a jelenleg népszerű, valamint a retro magyar előadóknak, emellett pedig a rock, a hiphop és a pop műfajban is nagyon erős a felhozatal.

A nagy melegben jól esik egy kicsit hűsölni a vízben
A nagy melegben jól esik egy kicsit hűsölni a vízben
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Összességében tehát hatalmas élményt jelent akár csak egy napra is kinézni a Szigetre, olyan feelingje van az egésznek, ami nem igazán hasonlítható a többi fesztiválhoz. Ugyanakkor a felhőtlen szórakozáshoz sok pénzzel kell készülni. A bejutás egyébként meglepően gördülékeny - legalábbis vasárnap az volt -, szerencsére nem vitték túlzásba a biztonsági intézkedéseket sem, és még zsebhamutartót is osztogatnak a bejáratnál, hogy ne kelljen szétdobálni a csikkeket. A tisztasággal - már ami a szemetet illeti - nincs is gond, és még a mellékhelységek szokatlanul kulturáltak az eddigi tapasztalatokkal szemben.

Kapcsolódó írásaink

Cirkuszi élmények a Szigeten

ĀA Cirque du Sziget évek óta bizonyítja, hogy a fesztivál elképzelhetetlen az újcirkuszi előadások nélkül +MH-VIDEÓ