Kultúra

Macklemore mentette meg a Sziget szombati napját

Előzetesen elég komoly napnak tűnt a szombat, ha a fellépők névsorára tekintettünk, de végül az esti headliner koncertje alatt szinte kiürült a Nagyszínpad előtti tér.

Macklemore mentette meg a Sziget szombati napját
Macklemore mentette meg a Sziget szombati napját
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A szervezők vélhetően egy lazább, művészibb napnak tervezték a szombatot, amivel tulajdonképp az égvilágon semmi probléma sem lett volna, ha menet közben nem szakítja ezt meg az idei Sziget eddigi talán legjobb bulija, Macklemore koncertje. Az amerikai rapper és dj-vel, fúvósokkal, vokálosokkal, táncosokkal és a hihetetlenül tehetséges, általunk csak fordított bajszos Freddie-nek becézett Eric Nally-vel érkező csapata az utolsó előtti fellépő volt a Nagyszínpad műsorában ezen a napon. Nekik a Halott Pénz és Mura Masa ágyazott meg.

Macklemore elképesztő energiával dobta fel a Sziget estéjét
Macklemore elképesztő energiával dobta fel a Sziget estéjét
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Macklemore 2014 és 2017 után jött újra a Szigetre, gyorsan meg is ígérte, hogy újra vissza fog térni, ami érthető, a közönség apai-anyait beleadott és végigbulizta a koncertet. A színpad előtti terület megtelt, idén talán csak Ed Sheeran alatt álltak többen a Nagyszínpad előtt, a karizmatikus szőke pasas ééóózását mindenki visszhangozta. A világsztár koncertje számok közti lendületben nem is (főleg az átöltözések, az egyébként zseniális átvezető videók és a zenekar bemutatása miatt), de energiában kiemelkedő fellépés volt.

A show-t félidőnél a közönségből kiválasztott két ember táncpárbaja fűszerezte, persze ennek megrendezettsége kérdéses, de ettől függetlenül kiválóan működött. Macklemore humora még mindig nagyon szórakoztató, rajta pedig látszott, hogy komolyan gondolja, hogy a Szigetes fellépései fontosak számára.

Igenám, de ezután következett a szintén amerikából érkezett The National, ami bár kiváló koncertet adott és a frontember, Matt Berninger hangja nagyon jól szól élőben, nem értette senki, miért ők zárják az estét. Az 1999 óta működő indie rock banda ugyanis az általunk előre várthoz képest is kevesebb embert vonzott, az előtte felspannolt tömeg rájött, hogy nem igazán ismeri a zenekart, annyira nem is tudták megfogni és közösséggé kovácsolni a tömegből maradtakat. Aki azonban ismerte a The Nationalt, egy nagyon pöpec koncertet kapott, aki nem, az pedig mehetett bulizni a... Mondjuk a második legnagyobb színpadhoz, az A38 sátorba nem, mert ott ugyanebben az idősávban a New York-ból érkezett experimentális, posztrock banda, a Son Lux koncertezett. Az együttes - bár nem a fesztiválkoncert az ő valódi terepük - mindig kiemelten érdekes, különleges, lényegében bármivel nehezen összehasonlítható hangzásviláguk ugyan jobban szólt tavaly októberben az Akvárium Klubban, most sem okozott csalódást, szép létszámú közönséget sikerült is verbuválniuk.

Matt Berninger az emberközeli frontemberek körét erősíti
Matt Berninger az emberközeli frontemberek körét erősíti
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Egyszerű lett volna a képlet, hogy működjön a szombat, felcserélni Macklemore-t és a The Nationalt. Ebben az esetben fokozatosan töltötték volna a fesztiválozók a Nagyszínpad előtti teret, az energiahullám is máshogy alakul, és aki nem bulira érkezett, azt várhatta a Son Lux. Így sem lettünk persze csalódottak, a felsorolt koncertek után fellépett még James Blake, hajnalig meg komoly partikat tartottak a Bacardí Arénában és a Colosseumban, szimplán csak nem értettük a szervezési logikát, de ki tudja, mi állhatott a hátterében.

Kapcsolódó írásaink