Kultúra

Fenntartható fesztiválozás

A fesztivál környezetvédelmi intézkedéseinek központjában a műanyaghulladék csökkentése, a víztakarékosság, valamint a Duna megóvása áll.

Fenntartható fesztiválozás
A repohár
Fotó: MH/Görgényi Levente

A tavalyról már ismert repohár rendszer idén is folytatódott, ami azt eredményezi, hogy mintegy másfél millió egyszer használatos műanyag poharat fognak kiváltani a többutas változatok. Tavaly a „Don't Suck - Ne szívd meg!” szívószál-mentes kampány 600 ezer darabbal, felére csökkentette a szívószál-használatot. A nagy sikernek köszönhetően idén egy továbbfejlesztett változattal igyekeznek még jobban csökkenteni ezt az arányt: már a szívószálak önkiszolgáló pultra helyezését sem támogatja a Sziget, illetve a központi ártáblákra is felkerült egy figyelmeztető felirat. Azok a látogatók, akik mégis ragaszkodnak a szívószálhoz, papírból készült, 100 százalékban újrahasznosítható alternatívával szürcsölhetik italukat.

A szívószálak mellett a vendéglátó helyek nem újrahasznosítható hulladékainak csökkentésére is különös hangsúlyt fektet a fesztivál. Az eddig bevezetett értékesítési szabályokon túl nejlonzacskót egyáltalán nem lehet forgalmazni, és az ételek kiadásakor lebomló tányérokat és evőeszközöket használnak.

A 2018-as szelektív gyűjtési program eredményességét a kézi takarítás fejlesztésével növelik, ennek érdekében 50 fő hulladékgyűjtő önkéntessel nő a humánerő kapacitás. A cél az 50 százalékos újrahasznosítási arány fenntartása és növelése. A fesztiválozók idén is ajándékokért cserébe válthatják be a szelektíven válogatott hulladékot a Green Sziget Centerben. Idén ötvenezer darab mobil hamutartó kiosztását vállalták a szervezők.

A fentiek mellett olyan külön PET-gyűjtő aktivitások is megvalósulnak, amiket a Sziget szponzoraival karöltve végez el, az újrahasznosítást az adott partner vállalta. A víztakarékosság idén is nagy figyelmet kap. A fesztivál egy speciális, zuhanyzási idő csökkentési kampánnyal készül, amit 2018-ban kísérleteztek ki. Minden zuhanyfülkét takarékos zuhanyzásra figyelmeztető matricákkal láttak el, ez már önmagában 20 százalékos visszaszorítást eredményezhet. A vízvételi lehetőségekre a szolgáltatási térképen feltüntetett pontok mutatnak, a vízlelőhelyeket embernagyságú vízcseppek jelölik élőben. Az Eco Camping területén vákuum öblítéses vécéket telepítettek, melyekkel 85%-os vízmegtakarítás érhető el.

A Duna tisztán tartása is fontos, a Sziget önkéntesei naponta tartanak közös szemétszedést, hogy a dunai partszakaszon ne juthasson hulladék a vízbe. Az energiahatékonyság érdekében a fesztivál önálló mérőórával szerelte fel a kereskedelmi egységeket, és tanácsokkal látták el az üzemeltetőket. Az önkéntesek segítségével azt is figyelik, hogy a javasolt intézkedésekből melyeket vezetik be.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom