Kultúra

Pánikoló tömeg Ed Sheeran koncertjén

A Sziget nyitónapján Ed Sheeran volt a legnagyobb húzónév; azt már korábban lehetett tudni, hogy teltház lesz. Azonban sokak számára okozott csalódást a buli, úgy tűnik, éppen a tömegessége okán: koncert Facebook-eseményénél sokan panaszkodtak, volt, aki vérfagyasztó élménynek írta le a tömegből való kijutást, és sokan többen szintén pulton keresztüli menekülésről számolnak be.

Pánikoló tömeg Ed Sheeran koncertjén
Ed Sheeran hatalmas tömeget vonzott
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az egyik facebook hozzászóló így írta le az eseményeket „Ilyen halálfélelmem még sosem volt, mint ma este.  Kb. fél órán keresztül próbáltunk kijutni a lökdösődő, agresszív és kontrollvesztett tömegből. Rengetegen pánikba estek, vérfagyasztó élmeny volt.”

A Nagyszínpad előtt hatvanezer ember állt, nem meglepő, ha voltak, akik megijedtek a tömegtől, bár senki sem kényszerítette az embereket, hogy egyszerre hagyják el a fesztivál területét, mégis az Ed Sheeran-koncert után, együtt indult meg több tízezer fő, ezzel teremtve meg a „vérfagyasztó” helyzetet. 

A hatalmas tömeg megnehezíti a közlekedést a fesztiválon
MH

A Sziget fesztivál az Index megkeresésére a következő közleményt küldte: 

Az idei Sziget egy világsztárral nyitott így már napokkal ezelőtt tudtuk, hogy teltház várható, ami 95 ezer embert jelent egy időben  a Fesztivál területén. Számítottunk rá, hogy a koncertre érkező látogatók egyszerre indulnak majd ki a buli végén és ezt a folyamatot a váratlan, rövid zápor még jobban felgyorsította. Figyelembe véve a K-híd teherbírását, a környező utcák és a közlekedési eszközök kapacitását úgy döntöttünk, hogy „ megtörve”  a tömeg haladását szakaszosan engedjük ki a látogatóinkat a fesztivál területéről elkerülendő a „külső” torlódást, fennakadást. A kijutás  a biztonsági szolgálat és a rendőrség folyamatos kontrollja mellett zajlott,  hatóságokkal szoros együttműködésben , a biztonsági terveknek megfelelően.A  kötelező check- in rendszer és biztonsági intézkedések miatt már a kiérkezéskor felhívtuk a figyelmet arra, hogy időben érkezzen mindenki, így a koncertre való bejutás is gördülékenyen zajlott. A Nagyszínpad előtt 60  ezer ember élvezte  a koncertet, elképzelhető, hogy egy ilyen volumenű  eseményen néhányan, hirtelen szembesülve a tömeggel, megijednek, ritkán ugyan, de előfordulhatnak ilyen esetek.  Váratlan, személyi  sérüléssel járó esemény, nem történt, másfél órával a koncert után már szellősen, gördülékenyen ki lehetett jutni a fesztiválról.

Michael Kiwanuka nyitotta a Sziget Nagyszínpadát idén
Michael Kiwanuka nyitotta a Sziget Nagyszínpadát idén
Fotó: MH/Görgényi Levente

Rendőrfőkapitány: mindent elkövetünk a biztonságért

A rendőrség mindent megtesz azért, hogy a Sziget fesztiválra érkezők a lehető legnagyobb biztonságban érezzék magukat - mondta Budapest rendőrfőkapitánya csütörtökön a rendezvényen, sajtótájékoztatón.

Terdik Tamás dandártábornok kiemelte: a fesztiválon civil ruhás nyomozók is vannak, akik ha kell, megelőzik, megszakítják a bűncselekményeket. Hozzátette, az egyenruhás rendőrök a polgárőrökkel együtt azt a feladatot kapták, hogy a látogatók mozgását minél gyorsabban biztosítsák, illetve a közlekedők a Szigeten és környékén, Óbudán minél kevesebb balesetet szenvedjenek.

A rendőrség a Szigeten felállított rendőrségi információs ponton szolgáltatni akar, a látogatók számára szórakoztató programokat, élményeket biztosítanak - hangzott el.

Kapcsolódó írásaink