Kultúra

Cseh Tamás zeneszerző tíz éve hunyt el

Valóságos kultusza alakult ki, kiénekelte, amit a Kádár-rendszerben nem lehetett kimondani – Egyszerű, sallangmentes előadó volt – Vonzódott az indián kultúrához

Tíz éve ezen a napon, augusztus 7-én halt meg Cseh Tamás Kossuth-díjas énekes, zeneszerző, egy korszak hangulatának legendás előadója. A zenész 1943. január 22-én született Budapesten. A Budapesti Tanítóképző Főiskolán, az egri Tanárképző Főiskola rajztanári szakán, majd a Képzőművészeti Főiskolán tanult, 1967-től hét évig rajzot tanított egy kőbányai általános iskolában.

Cseh Tamás zeneszerző tíz éve hunyt el
Összességében mintegy ezerkétszáz dal fűződik a nevéhez
Fotó: MH

A távirati iroda összefoglalója szerint 1970-ben kezdett el dalokat írni Bereményi Géza író, filmrendezővel. Barátságuk és munkakapcsolatuk a vízivárosi Iskola utca egyik albérletében kezdődött, itt születtek a legendás, egy nemzedék életérzését kifejező dalok. Bereményi írta csaknem az összes Cseh Tamás-lemez szövegét, négy évtized közös munkájának eredménye mintegy húsz album és tucatnyi est. (A kivétel az 1986-os Mélyrepülés, amelyhez Csengey Dénes írta a szöveget.)

Cseh Tamás 1971 tavaszán egy Kex-koncert szünetében játszott először közönség előtt. Első lemeze, a Másik Jánossal közösen készített Levél nővéremnek 1977-ben jelent meg. Ennek folytatása húsz évvel később Levél nővéremnek 2. címmel készült el, és 2004-ben jelent meg az Igazi levél nővéremnek című CD. Utolsó, Fel nagy örömre című karácsonyi lemezét 2008-ban adta ki. Majd 2009-ben tíz DVD-n jelent meg Összes dalok időrendben című koncertsorozatának felvétele. Összességében mintegy ezerkétszáz dal fűződik a nevéhez.

Egyszerű, sallangmentes előadó volt, élete végéig küzdött a lámpalázzal, ha színpadra állt. Valóságos kultusza alakult ki, kiénekelte, amit a Kádár-rendszerben nem lehetett kimondani. A Századunk című televíziós tévésorozatot 1998-tól 2006-os megszűnéséig vezette, fellépett a Cimbora című népszerű televíziós gyermekműsorban, amelynek ő énekelte a főcímdalát. Pályája több szakaszában forgattak róla filmet, Szász János rendező Utóirat címmel dalaiból készített tévéfilmet 1988-ban.
Életének meghatározó része volt az indián kultúra iránti vonzódása. Társaival 1961-ben Bakonybél közelében, a Bakony hegység egyik eldugott völgyét „indián területté” nyilvánították, ettől kezdve egészen haláláig minden évben megszervezték az indiántábort. Hadiösvény című regényét, amelyet ő is illusztrált, 1997-ben adta ki, majd 2006 végén jelent meg válogatásában és fordításában a Csillagokkal táncoló Kojot, észak-amerikai síksági indián mesék című kötet, amelyet hangoskönyvként is kiadtak.

Munkásságát 1993-ban Liszt Ferenc-díjjal ismerték el, 1994-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 1998-ban a Pro Urbe Budapest díjat vehette át. Kossuth-díjat 2001-ben kapott, 2009-ben pedig posztumusz Magyar Örökség-díjjal tüntették ki.

Gyógyíthatatlan betegséget diagnosztizáltak nála 2006-ban, augusztus végén adta utolsó koncertjét a Bakáts téren. A zeneszerző 2009. augusztus 7-én hunyt el Budapesten.

Képzőművészeti munkáiból több alkalommal szerveztek kiállítást, 2014-ben megjelent grafikáit tartalmazó önálló albuma. Halálának tizedik évfordulója alkalmából több megemlékezést is tartanak.
 

Összművészeti fesztivál Cseh Tamás emlékére a Balaton-felvidéken: Arany-esttel és gyermekműsorokkal is készülnek

Diófaültetés sok zenével
 

Először rendezik meg a Kőfesztet a Balaton-felvidéken augusztus 8. és 11. között. Az összművészeti rendezvényen a mintegy nyolcszáz lelket számláló Kővágóörs egykori lakója, a tíz éve elhunyt Cseh Tamás zeneszerző, énekes, előadóművész emlékére fia, András ültet diófát.

Csúri Ákos újságíró–író saját ötlete volt az, hogy megpróbálja Kővágóörsöt a Káli-medence művészeti központjává emelni, ezért hozta létre a Kőfeszt – hivatalos nevén Kővágóörsi Művészeti Napok – elnevezésű, négynapos összművészeti rendezvényt, amely holnap kezdődik. A rendezvénysorozatot Cseh Tamás előadóművész halálának tizedik évfordulójára időzítették: számos programmal emlékeznek meg az alkotóról, aki az 1970-es évek végén parasztházat vásárolt a községben, amelyet saját kezűleg újított fel.

A Kőfeszt nyitóeseménye a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. A diófa alatt című programja lesz: a Cseh dalait, valamint a művész munkásságát feldolgozó Cseh Tamás Archívum fotó- és grafikai kiállítását, továbbá filmösszeállítását viszik a Balaton északi partjára. Cseh Tamás fia, András diófát ültet édesapja emlékére, de a művészeti napok során emlékpadot is állítanak, amelyen Bereményi Géza Cseh dallamára írt sorai olvashatók: „idézni sok régi ünnepélyt, hajdani lombok alatt”.

A fesztiválon koncertekkel, színházi előadásokkal, irodalmi estekkel, képzőművészeti és családi rendezvényekkel várják az érdeklődőket. A zenei vonulatot többek között a magyar népzene és a dzsessz fúziós nagymesterei, Dresch Mihály és Borbély Mihály, illetve a Tiszta Forrás, a Klárisok és a Vodku fiai zenekarok koncertje jelenti. Pély Barna előadóművész Blue Heart című, új albumának zenei anyagát mutatja be.

Mint azt Csúri Ákos lapunknak elmondta, a legkisebbeknek gyermekműsorokkal és régi korokat idéző játékokkal, köztük fa körhintával készülnek. Akár a kisebbeket is megérintheti Lázár Csaba színművész Arany János-estje, hiszen nemcsak kiváló balladákat hallhatunk, hanem azokat értő és minőségi feldolgozásban, figyelemre méltó zenei aláfestéssel követhetjük – tette hozzá.

A nagyrészt a Nemzeti Kulturális Alap támogatásából megvalósuló fesztivál szervezője kiemelte: minden korosztályt megpróbálnak szolgálni. „Nem üzleti alapon működő fesztivált, hanem ingyenes programsorozatot kell elképzelni. Lesz ugyan kirakodóvásár, de népi iparművészeti termékeket is lehet majd vásárolni.”

A faluban mintegy nyolcszázan élnek, de többségük idős, ezért alapvetően nemcsak rájuk számítunk, hanem az ország egyéb területeiről érkező vendégekre is – mondta Csúri Ákos.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom