Kultúra

Antikváriumból kulturális központ

Beszédes Sándor fényképész munkásságáról önálló kötet kiadását tervezi az Esztergom helytörténetével is foglalkozó antikvárium – Készülnek az Ars Sacra Fesztiválra

Pedagógusból lett antikvárius Mezeiné Tomorszky Mária, az idén húszéves esztergomi Laskai Osvát Antikvárium vezetője. A bolt nemcsak könyvárusítással foglalkozik, volt már itt szecesszióskönyv-kiállítás, de rendeztek tárlatot Einczinger Ferenc esztergomi születésű festőművésznek is, aki a harmincas években alkotott. Az antikvárium ősszel több helytörténeti vonatkozású könyv kiadását tervezi.

Antikváriumból  kulturális központ
Mezeiné Tomorszky Mária ingyenes könyvbemutatókat is szervez Esztergomban
Fotó: Cvirikk Katalin

– Idén húsz éve, hogy Esztergom történelmi belvárosának szélén megnyitották a Laskai Osvát Antikváriumot. Hogyan került a régi könyvek világába?

– A véletlennek köszönhető, hogy antikvárius lettem. Eredetileg pedagógusnak készültem: tanító–hitoktató diplomát szereztem Esztergomban, a Vitéz János Római Katolikus Tanítóképző Főiskolán. Tanulmányaim közben ismerkedtem meg a férjemmel, akinek egyik ismerősével született meg az antikváriumnyitás ötlete. És mivel az 1990-es években tanítói állást találni Esztergomban szinte reménytelen volt, óvónői munkát pedig egyéves szerződésekkel kínáltak, kézenfekvő volt, hogy az a legegyszerűbb, ha én módosítok pályát. A szakmát tulajdonképpen a férjemmel együtt tanultam meg, minden szabadidőnkben bújtuk a régóta jól működő antikváriumok polcait, hogy tapasztalatot szerezzünk.

– Mennyiben változott a tevékenységük, profiljuk az elmúlt két évtizedben?

– A kínálatunk folyamatosan változik. Főként magánszemélyektől vásárolunk: könyvgyűjtőktől, akiknek változik a gyűjtési területük vagy a gyűjteményeket megöröklőktől, akik más miliőben képzelik el az életüket, mint amit örököltek. Nagyon ritkán könyvtárak selejtezéséből kerülnek be könyvek a kínálatunkba. A nyitás utáni években sokkal kisebb volt a könyvállományunk, mint jelenleg, nem ért a mennyezetig minden könyvespolcunk, pár négyzetméternyi falfelületen kiállításokat is tudtunk rendezni. Így nemcsak a könyvkedvelőket vonzottuk be, hanem a művészet iránt érdeklődőket is. Tíz kiállítás valósult meg: a tárlatok sorát háromszáz éves, színezett rézmetszetekkel nyitottuk, majd fotókiállítások, szecesszióskönyv-kiállítás következett, valamint Einczinger Ferenc esztergomi születésű festőművész, grafikus akvarelljeit és pasztellképeit mutattuk be, aki az 1930-as években élt, és összeismerkedett az akkori művészvilággal, Babits Mihállyal is. A sort pedig László Gyula rajzai zárták. A könyvek azonban lassan kiszorították a kiállításokat.

– Úgy tudom, évente egy-két alkalommal rendeznek könyvárverést. Az eddigi legmagasabb leütési áron melyik kötet kelt el?

– Kőrösi Csoma Sándor tibeti szótára és nyelvtana tartja a legnagyobb leütési árat nálunk a mai napig, ez a kötet 2007 decemberében 2,2 millió forintért kelt el.

– Az árverések mellett rendszeresen szerveznek ingyenes könyvbemutatókat, konferenciákat, illetve helytörténeti előadásokat Esztergom és környéke kincsei címmel a Szent Adalbert Központban. Ősszel milyen eseményekre készülnek?

– Több mint öt éve tartunk helytörténeti előadássorozatot. Őszre többek között temetőlátogatást tervezünk Esztergom két nagy temetőjébe: a szentgyörgymezőibe és a belvárosiba, ahol a város ismert személyeinek síremlékét keressük fel. Emellett szeretnénk tovább gazdagítani az esztergomi helytörténeti kiadványok számát az 1848–49-es szabadságharcról szóló tanulmánykötettel, valamint Beszédes Sándor esztergomi fotográfus részletes biográfiájával. A fényképész fantasztikus életművet hagyott hátra, a 19. század meghatározó alakja volt, új fotótechnikai eljárásokat is kidolgozott, de eddig nem jelent meg önálló kötet a munkásságáról. Készülünk a szeptember 14. és 22. között megrendezett Ars Sacra Fesztiválra is. Esztergom középkori kincseit látogatjuk meg 14-én délelőtt Prokopp Mária művészettörténész vezetésével, majd délután a tavasszal Gömörben bejárt hat–nyolc gótikus templomot szeretnénk bemutatni az érdeklődőknek egy vetített képes előadáson, este pedig részt veszünk a nyitott templomok éjszakáján.

– Az esztergomi bazilika előtt játsszák augusztus 19-én a Csíksomlyói passiót a Nemzeti Színház, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és az Esztergomi Várszínház ingyenes produkcióját. Megnézi?

– Mindenképpen, ráadásul a Magyar Művészeti Akadémia kiadója felkeresett, és megkért, hogy a Csíksomlyói passió – Egy színházi előadás zarándokútja című albumot a helyszínen árusítsuk.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom