Kultúra

Illusztrációs fesztivált rendeznek a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Először rendezik meg a Budapesti Illusztrációs Fesztivált a Graphifest keretében október második felében. A cél a hazai illusztrációs művészetek megújítása, a legjobb pályaműveket a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) és a Magyar Képzőművészeti Egyetemen állítják ki.

Illusztrációs fesztivált rendeznek a Petőfi Irodalmi Múzeumban
A PIM és az Aranyrajzszög Társaság közös pályázatát négy - fikciós, nem fikciós, kötött szépirodalmi és képkönyvek - kategóriában írták ki
Fotó: Facebook/Budapesti Illusztrációs Fesztivál

„Magyarországon méltatlanul kevés szó esik a könyvillusztrációról, pedig az egyenértékű lehet az irodalmi szöveggel” - mondta Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója a hétfői sajtótájékoztatón. Herbszt László grafikus, a fesztivál művészeti vezetője szerint a hazai gyermekillusztráció világszínvonal-közeli, de a felnőtt szépirodalmi illusztrációk presztízsét erősíteni kell.

Révész Emese művészettörténész kiemelte: a PIM és az Aranyrajzszög Társaság közös pályázatát négy - fikciós, nem fikciós, kötött szépirodalmi és képkönyvek - kategóriában írták ki, a művek beérkezési határideje augusztus 30. A PIM-ben három idén évfordulós alkotó, Ady Endre, Csáth Géza és Örkény István műveihez kapcsolódó legjobb pályaművekből rendeznek kiállítást.

Kapcsolódó írásaink