Kultúra

Bölcselet és féligazságok a madárfajokról

Tudományos és egyéni hangvételű kötet jelent meg a madarakról – A szarkák megismerik magukat a tükörben, a hollók pedig beavatják utódaikat az eszközhasználatba

Philippe J. Dubois ornitológus, könyvkiadó és Élise Rousseau író, természetfilozófus megszállottak: követik, figyelik, tanulmányozzák a madarakat a világ legeldugottabb és legfelkapottabb területein.

Tyúkeszűek-e a madarak? – Madárbölcselet 22 tételben címmel pedig ál- vagy féligazságokat járnak körül tudományos racionalitással és egyéni meglátással abban az új kötetben, amely a Park Könyvkiadó gondozásában kerülhetett a magyar olvasóközönség elé.

A szerzőpáros már előszavában leszögezi, hogy számtalan természettudományos és szociológiai kutatás tanúskodik arról, hogy a madarak nem is olyan sokban térnek el az emberektől. Sőt, akadnak olyan tulajdonságaik és szokásaik, amelyeket a homo sapiens még ebben a modern világban is megszívlelhetne, és nem lehet véletlen az a temérdek irodalmi és filozófiai megjelenítés sem, amely az elmúlt évezredek kultúrájából maradt ránk a madarakról. Az már más kérdés, hogy a Dubois és Rousseau által elénk tárt tanácsok közül melyik az igazán megszívlelendő, mert például hiába nemes a gerle családi mintapéldája, az a férfit mint intézményt hevesen és elfogultan kritizáló körítés, amellyel ismertetik ornitológiai megfigyeléseiket, már nem annyira szimpatikus. Sőt, oldott stílus ide vagy oda, az odaszúrás arról, hogy a prototipikus munkamegosztás, miszerint a madarak világában a tojó fáradhatatlan munkát végez, miközben a hím csak teng-leng, egytől egyig férfi etológusok népszerűsítették, kicsinyes és indokolatlan a történelmi ismeretek tényében.

Ugyanakkor általában jópofa módon, csevegő stílusban elénk tesznek ennél vaskosabb bölcseleteket is, például arról, hogy habár az ember teljesen elvesztette tájékozódási képességét, a kis godák precíz módon igazodnak el a magasban, miközben egyhuzamban tízezer kilométert vándorolnak. A viszonylag széles határvidéket bejáró kötet sokat elárul egyes madárfajok vélt vagy valós habitusáról, madarakkal kapcsolatos közmondásokat és vallási szimbolikát térképez fel, miközben jelentős nyelvi dinamikával teszi olvashatóvá a sorokat – ez a teljesítmény pedig a kötetet magyarra átültető Bognár Róbertet is dicséri. Mindent összevetve a munka nem hibátlan, mégis erényei vannak többségben, és utób­biak között talán legelőször említendő a könyv informatív jellege, a szerzőpáros évtizedek alatt gyűjtött tapasztalata.

És ha valamire egyértelműen rávilágít ez a küllemét tekintve vékony, tartalmát érintve sűrű könyv, az nem más, mint hogy valóban át kellene értékelnünk bizonyos sztereotípiákat. Elvégre ki gondolta volna, hogy a galambok nemcsak az ablakpárkányra piszkításban jók, hanem abban is, hogy svájcióra-pontossággal dekódolják a tér és az idő számunkra elvont dimenzióit? Vagy azt, hogy a házi verebek pillanatok alatt alkalmazkodtak a város zajához, ezért hangosabban csiripelnek és kerepelnek, a szarkák megismerik magukat a tükörben, a hollók pedig beavatják utódaikat az eszközhasználatba? A listát mindaddig bővíthetnénk, amíg rá nem jövünk, hogy az alacsonyabbrendű állatfajok között igenis több akad, amely magasrendű absztrakt döntéshozatalra képes. Arról nem is beszélve, hogy csak remélni merjük, hogy olyanok is kézbe veszik a kötetet, akik korábban nem gondolták, hogy emberi kötelesség télen etetni, nyáron itatni a madarakat. A drámai folyamat, amelynek következményeként a madárfajok negyede századunk végére kipusztul, az olyan hírek ellenére is, miszerint a kakariki karaka újra szaporodik, sajnos megállíthatatlannak tűnik.

Philippe J. Dubois és Élise Rousseau: Tyúkeszűek-e a madarak?
Philippe J. Dubois és Élise Rousseau: Tyúkeszűek-e a madarak?
Fotó: MH

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom