Kultúra

Vertigo Filmhét a Puskinban

Szombathelyen, Szegeden és Szolnokon is zajlik a fesztivál

A közelmúlt filmtermésének legjavából huszonnégy alkotást vetítenek az idei Vertigo Filmhéten, amely mától július 31-ig várja az érdeklődőket a fővárosi Puskin moziban.

Vertigo Filmhét a Puskinban
A nyitófilm a Kettős életek című francia párkapcsolati vígjáték lesz
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A szervezők MTI-hez elküldött tájékoztatója szerint angol és lengyel kosztümös történelmi filmek, dán thriller, francia romantikus vígjáték és családi film, magyar animá­ciós mesefilm, német háborús dráma, amerikai Oscar-díjas film és számos fesztiválkedvenc is szerepel az idei programban. Az idei vetítéssorozathoz három vidéki helyszín is csatlakozik: a szombathelyi Agora - Savaria Filmszínház, a szegedi Belvárosi Mozi és a szolnoki TISZApART Mozi.

A fesztivál nyitófilmje a Kettős életek (Doubles vies) című francia párkapcsolati vígjáték lesz, amelyet az országos premier előtt láthat a magyar közönség. Olivier Assayas filmjének főszereplője az Oscar-díjas Juliette Binoche és Guillaume Canet. Ugyancsak premier előtt lesz látható július 30-án a Téglás István és Mátray László főszereplésével készült román dráma, az Egy herceg és egy fél. Csütörtökön tűzik műsorra Keira Knightley és Dominic West főszereplésével a Magyarországon forgatott Colette című történelmi drámát (amelyről már lapunkban is írtunk), illetve szintén aznap láthatja a közönség Aki Kaurismäki finn rendező Bérgyilkost fogadtam című kultfilmjének azonos című feldolgozását Tom Wilkinsonnal a főszerepben, valamint a megtörtént eseményeken alapuló Az eltűnteket Gerard Butlerrel és Peter Mullannal. Július 26-án a skandináv bűnügyi filmek kerülnek a középpontba, július 27-én, szombaton pedig magyar napot tartanak. Látható lesz a Lengemesék 2 - Tél a Nádtengeren című animációs film, a cannes-i díjazott Egy nap és Pálfi György legújabb filmje, Az Úr hangja is.

Vasárnap francia filmek szerepelnek a programban, július 29-én pedig amerikai filmeké a mozivászon. Kelet-európai nap lesz július 30-án, amelyen a lengyeleket többek közt Krzysztof Zanussi magyar koprodukcióban, László Zsolt főszereplésével készült, Éter című történelmi drámája képviseli. A zárónapon német filmeket vetítenek.

Kapcsolódó írásaink