Kultúra

Két hétig Kecskemétre várják a komolyzene szerelmeseit

Bábopera és térzene is lesz a Kodály Művészeti Fesztiválon

A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar koncertjével vette kezdetét tegnap a július 26-ig tartó Kodály Művészeti Fesztivál, amelyen a hangversenyek mellett kiállítás, filmvetítés és szakmai foglalkozások is várják az érdeklődőket.

Két hétig Kecskemétre várják  a komolyzene szerelmeseit
Kodály Zoltán
Fotó: AFP/Roger-Viollet Coll.

Kéthetes összművészeti rendezvényt nyitott meg tegnap a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar koncertje Bogányi Tibor vezényletével, amelyen Kodály Zoltán (képünkön) Galántai táncait követően Rossini Fagottversenye és Csajkovszkij D-dúr hegedűversenye hangzott el. A Kodály Művészeti Fesztiválról Bak Lajos, a kecskeméti Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ igazgatója a távirati irodának elmondta: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetével közösen szervezett programsorozat idén is gazdag kínálattal várja az érdeklődőket.

Ma koncertet ad például a kínai szoprán, Csang Csang: A selyemúton Európába című estjén kínai, olasz, német, francia és magyar dalok hangzanak el. A továbbiakban megismerhetik egy operaénekesnő személyes drámájának történetét Vizin Viktória „…és Echo” című báboperájában, amelyet a kecskeméti mezzoszoprán írt és ad elő. A kórusmuzsika kedvelőit a művészeti ágakat ötvöző Ars Nova Énekegyüttes, az angol Voix de Vivre, a Nemzeti Ifjúsági Kórus és a Kodály Szeminárium Kórusának egy-egy hangversenyére várják. Kísérőprogramként Képbe írt mesék címmel Gombkötőné Tóth Ilona festőművész képeiből nyílik kiállítás, de bemutatják Kékesi Attila és Papp Gábor Zsigmond Kodály mindenkié című dokumentumfilmjét is. A zárókoncert előtt, július 25-én a Prima díjas Ránki Fülöp Kodály kompozíciói mellett Stark János Mátyás és Liszt Ferenc műveit játssza. A fesztivál két hete alatt esténként az Emléktár téren örömzenélést tart többek közt a LavioLa Régizenei Együttes, Csík János és a Mezzo, valamint a Kecskemét Brass.

A fesztivállal párhuzamosan zajlik a 30. Nemzetközi Kodály Szeminárium, amelynek szakmai: zenepedagógiai, szóló énekmesteri és zongorapedagógiai kurzusaira harmincegy országból mintegy százhatvanan jelentkeztek.

Kapcsolódó írásaink