Kultúra

Újraforgatták a világ első Drakula-filmjének jeleneteit Kolozsváron

Különleges projektbe kezdtek a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán: 2018 folyamán az elveszett magyar Drakula-film remake-jének forgatásán dolgoztak a Média Tanszék hallgatói.

Újraforgatták a világ első Drakula-filmjének jeleneteit Kolozsváron
Werkfotó a Drakuláról
Fotó: film.sapientia.ro

Az elképzelés az volt, hogy minden egyes fejezetet más-más rendező készítsen el, az elmúlt tanévben öt fejezet készült el. Lakatos Róbert Árpád, a projekt felelőse, a Sapientia EMTE Média Tanszékének főállású oktatója és az Erdélyi Magyar Filmszövetség elnöke elmondta: „a film forgatókönyvét sem sikerült megtalálnunk, rendelkezésünkre állt viszont az azonos című fantasztikus filmregény, amelyre évekkel ezelőtt Szántai János író, költő, filmkritikus, forgatókönyvíró barátom hívta fel a figyelmem. A könyv, amelyet a temesvári származású Pánczél Lajos újságíró és filmkritikus írt, a film után jelent meg, ezért feltételezem, hogy a regény íródott a film alapján, és nem fordítva. Mindenesetre, mi ezt használtuk kiindulópontnak a remake forgatókönyvének kidolgozásához” - írta a szabadsag.ro az egyetem szerdai közleményére hivatkozva.

Az eredeti Drakula halála 1921-ben készült magyar–osztrák–francia koprodukcióban a marosvásárhelyi származású Lajthay Károly rendezésében, egy évvel a F. W. Murnau Nosferatuja előtt, tehát ezt tarthatjuk a világ első Drakula filmjének. A film társforgatókönyvírója pedig Michael Curtis volt, akit akkor még Kertész Mihálynak hívtak. A klasszikussá vált film a második világháború alatt elveszett.

A filmregény 13 fejezetből áll. A Sapientia EMTE Kolozsvári Kara, a Média Tanszék az Erdélyi Magyar Filmszövetséggel társulva celluloid filmes workshopot szervezett a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával. A projektben a Sapientia vendégtanárai, társult és főállású oktatói is szerepet vállaltak: a film látványvilágának kialakításában dr. Radu Igazság segített, audiovizuális dramaturgia szempontjából Pálos György konzultált az alkotókkal, a stábok megszervezésében és a gyártási folyamat elindításában Rebekah Jorgensen játszott kiemelten fontos szerepet, dr. Mira Marincaș pedig a filmek előhívását felügyelte – áll a közleményben.

Az egyetem közzétett egy kisfilmet is a forgatásról:

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink