Kultúra

Hazahúzó dallamok

Budapesttől Ausztráliáig, majd vissza: Sirsom László a hőskorról, a Szabad Európa-időkről és a dzsesszről – „A lelkem nagyobbik vagy kisebbik része itthon marad”

Újra itthon hallható a gitárvir­tuóz Sirsom László. A négy évtizeddel ezelőtt Paganini-átiratával nagy feltűnést keltő dzsesszmuzsikus arról a szabad világról beszélt lapunknak, amit a zene jelent neki.

Hazahúzó dallamok
Népzene, blues, rock és latin muzsika elegye a recept a sikerhez
Fotó: A szerző felvétele

Elmentem Magyarországról 1981-ben, mert akkor még úgy gondoltam, máshol szabad lehetek. Ma már tudom, a szabadság nem a külső körülményekben, hanem az ember lelkében él. Abban az évben kaptam, több sikertelen próbálkozás után Nyugatra útlevelet. Azt hiszem, azért nem adtak korábban, mert az édesapám katonatiszt volt. Három hónap múlva már Ausztráliában voltam. Ott ragadtam. Zenéltem, dolgoztam, tanultam. Most, hogy itthon vagyok, látom, mekkorát fordult a világ, ha ezt akkor tudom, nem mentem volna el – foglalta össze néhány szóval élettörténetét Sirsom László.

Egészen kicsi gyerekként kezdtem el zenélni, zenét tanulni – folytatta. – Tatán laktunk, tizenegy éves koromig ott nevelkedtem, aztán Szentendrére kerültem, majd vissza Tatára. Ezekben a városokban előbb-utóbb valamilyen zenekarban találtam magam. Akkoriban, a hetvenes években a fiatalok többsége a hosszú hajával, a farmernadrágjával a szülei-nagyszülei magyarnótás világával szembefordulva fellázadt, utólag látom csak, szóval, nem akarok hősködni, de szembeszálltunk a kommunizmussal. Ez a lázadás, ez az érzelmi-szellemi szembefordulás a gulyáskommunizmusba belehízott hivatalos világgal a zenénkben is természetesen ott volt. Rockzenét játszottunk, kemény, nálunk addig ismeretlen hangvilágot mutattunk meg közönségünknek. Hallgattam a Szabad Európa rádiót, onnan kottáztam le a rock nagyjainak szá­mait, ezekből tanultuk meg a szakmát. Deep Purple, Santana, Jimi Hendrix, Creedence Clearwater Revival. A hegedű után ekkor már gitár volt a kezemben. A klasszikus zenei tanulmányokat nem hagytam abba, és elkezdtem saját dalokat is írni. Sok zenekarban megfordultam, nagyon ment a szekér, hetente három-négy bulink volt. Aztán sok zenésztársam disszidált, csupa jó hír jött felőlük, én meg úgy láttam, ha itthon maradok, megfulladok. Mondtam, azt hittem, Nyugaton lakik a szabadság. Hiába zenéltem együtt itthon Snétberger Ferenccel, hiába támogatott Babos Gyula, nem volt maradásom.

Ausztráliában aztán hamar rájöttem, hogy ott sincs kengurukolbászból a kerítés – fordul rá idegenben töltött évtizedeire a muzsikus. – Melbourne-ben elvégeztem a dzsesszkonzervatóriumot, mindenféle munkát elvállaltam, hogy ki tudjam fizetni a tandíjat. Közben rengeteget zenéltem a városi és környéki koncerteken. Sidney-ben találkoztam Orszáczky Miklóssal, aki bevett volna a zenekarába, de éppen a megismerkedésünk előtt vett fel új gitárost, azt mondta, várjak, majd eljön az én időm is. Hát, vele közösen nem jött el. Közben felköltöztem Brisbane-be, ez húsz évvel ezelőtt volt, továbbtanultam, négy évet a zeneművészeti főiskola hegedű és gitár szakán, ehhez zenetanári diplomát is szereztem. Hegedűtanárként dolgoztam a nyugdíjazásomig, most is vissza-visszajárok óraadóként.

Aktív zenész maradtam, igen sok koncertet adtam és adok Ausztráliában, mostanában leginkább szólistaként. A saját zeném, amit leginkább a dzsessz műfajában tudok megmutatni, elég összetett – keresi a szavakat Sirsom arra, amit valójában csak elgitározni lehet. – Van benne népzene, blues, rock, latin muzsika, sorolhatnám sokáig, szóval minden benne van, amit eddigi életemben minőségnek tartottam. Hosszú évek után jöttem újra haza, találkozom a régi zenésztársaimmal Győrben az egykori Szivárvány együttes még élő tagjaival, Szentendrén a Bizottsággal, csinálunk néhány koncertet, lesz egy-két önálló előadásom Tatán, Lakiteleken és Salföldön, összeállítottam egy újabb lemezt, azt feljátszom egy stúdióban.

Aztán visszamegyek Ausztráliába – mondja zárszóként –, de a lelkem nagyobbik vagy kisebbik része itthon marad. Ha tehetem, újra meg újra visszajövök. Haza.