Kultúra

Több mint százezren látták a Szépművészeti Michelangelo kiállítását

 Több mint százezer látogató volt kíváncsi a vasárnap zárult Michelangelo kiállításra a Szépművészeti Múzeumban - közölte az intézmény kedden az MTI-vel.

Több mint százezren látták a Szépművészeti Michelangelo kiállítását
A június 30-ig megtekinthető kiállításra Michelangelo harminc alaktanulmányát kölcsönözték a világ legrangosabb gyűjteményeiből
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Mint írják, az április elején nyílt, A test diadala - Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet című tárlaton a reneszánsz mester csaknem harminc, a világ legrangosabb gyűjteményeiből, többek között a londoni British Museumból, a firenzei Uffiziből, a Casa Buonarrotiból, a párizsi Louvre-ból, a bécsi Albertinából és a haarlemi Teylers Museumból kölcsönzött alaktanulmányát láthatta a közönség.

A kiállítás Michelangelo és kortársai nyolcvan művét mutatta be, köztük azt a rajzot is, amelyet nemrégiben fedeztek fel egy külföldi magángyűjteményben, és a tizenéves Michelangelo legkorábbi ismert rajzaként azonosítottak.

A kiállításon a látogatók a mester hírnevét megalapozó legendás műveihez - mások mellett a Sixtus-kápolna mennyezetképeihez, a Medici-síremlékekhez, az elveszett Lédához és az Utolsó ítélethez - készült rajzain keresztül alkothattak képet Michelangelo kiapadhatatlan alkotóerejéről és páratlan géniuszáról.

A kortársak közül többek között Leonardo da Vinci, Raffaello, Luca Signorelli, Jacopo Pontormo, Agnolo Bronzino, Francesco Salviati és Rosso Fiorentino műveivel találkozhatott a látogató a nagyszabású bemutatón - áll a közleményben.

Mint írják, a kiállítás az UniCredit Bank Hungary Zrt. támogatásával valósult meg. A kiállítás kurátora és a katalógus szerzője Kárpáti Zoltán, a Szépművészeti Múzeum munkatársa.

A tárlat zárását követően a honlapon elérhető a Michelangelo a Sixtus-kápolnában című alkalmazás, amely a kiállításon szereplő, a Sixtus-kápolna freskóihoz készült vázlatok és az eredeti alkotások összehasonlítására kínál lehetőséget.

https://www.szepmuveszeti.hu/michelangelo-filmek/ linken a kiállításhoz kapcsolódó videós tartalmakat gyűjtötték össze, amelyekből megismerhetők a most zárult tárlat kulisszatitkai.
 

Kapcsolódó írásaink