Kultúra

Idén is külön sátorral várja a fesztiválozókat az Európai Parlament a VOLT-on

Járóka Lívia, az Európai Parlament alelnöke a Telekom VOLT Fesztivál története során másodszor nyitott európai parlamenti sátrat az érdeklődők számára. Legelőször a 2011-es magyar soros elnökség alatt nyílt EP sátor a helyszínen. A fesztivál öt napja alatt a látogatók számos témákban hallhatnak előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket és tekinthetnek meg kiállításokat az EP sátorban.

Idén is külön sátorral várja a fesztiválozókat az Európai Parlament a VOLT-on
A sátorban kvízt is kitölthettek az Európai Unióról a fesztivál résztvevői
Fotó: Facebook/Járóka Lívia

Az első nap tematikája a korai gyermekfejlesztés köré épült, melynek kapcsán a soproni Syn-Kópék tartottak előadást, akik egy tanulócsoportot működtetnek szindrómás gyermekek számára - írta pénteken délután kiadott közleményében Járóka Lívia. 

A második napon került sor Dominkotits Péter és Szakács Anita „Az egy roma hős naplójából – Integráció a háború alatt" című könyvének bemutató előadására.

A harmadik nap vendégei a romák helyzetét, szerepvállalását, jelenét és jövőjét, valamint a roma rendvédelmi integrációt állították az előadásai középpontjába.

Előadást tartott többek között Makula György ezredes, Farkas Félix nemzetiségi szószóló, Aba-Horváth István kulturális közösségfejlesztő mentor, valamint Horváth Anikó, a Taktaköz Hernádvölgy fejlesztéséért Nonprofit Kft. ügyvezetője is.

A fesztivál utolsó és egyben leglátogatottabb napján számos előadót látnak vendégül különböző témában: a rákkutatástól, a mobilalkalmazásokon keresztül a fenntartható divatig és a környezettudatos termékekig.

„Fontos, hogy a szociálpolitikai és zöld kérdések hangsúlyosan jelenjenek meg az EP sátor programjának palettáján, mivel az Unió következő vezetőinek ezeket a kérdéseket kell napirendre tűznie a demográfiai és környezeti változások miatt" - emelte ki Járóka.

„A korai gyermekfejlesztés, környezetvédelem és kisebbségi témakörök mind olyan közös feladatok és kihívások, melyeket az EP politikai megosztottságra való tekintet nélkül zászlajára tűzött. Fontos ugyan, hogy a repülő helyett a vonatot válasszuk, de még fontosabb, hogy magyarok találták fel a kenderbetont, a Drink & Go májtisztítót, az ómagyar géniuszok brandet, melyek mind egy környezet- és egészségtudatosabb Európa felé visznek minket a mindennapjaink során" - tette hozzá a fideszes politikus.

Objektum doboz

„Azért választottunk egy a fiatalok körében népszerű helyszínt, mert véleményünk szerint találkozni kell az emberekkel és meg kell szólítani őket, beszélgetni kell velük ezekről a fontos kérdésekről, miközben magát az Európai Parlamentet is népszerűsítjük. Többek között ötletbörzét is rendezünk a hétvégén. Kis csoportoktól várjuk, hogy helyi szinten megfogalmazott ötletekkel gazdagítsák közösségük életét, és a legjobbnak ítélt ötleteket brüsszeli tanulmányúttal jutalmazzuk.

A sátorban pályázati tanácsadás is folyik, valamint önkénteseket toborzunk különböző vidéki kezdeményezésekhez. Egy ilyen remek fesztivál, mint a mostani, erre kiváló lehetőséget nyújt. Hálásak vagyunk a VOLT Fesztivál szerzőinek az együttműködésért" – hangsúlyozta az EP-alelnök.

A sátor programjaival egyidőben a romakérdéssel és a szegénységfelszámolással foglalkozó holnapi workshopok virtuálisan összekapcsolódnak a Shutkán ülésező, a világ 35 vezetőjét felvonultató nemzetközi Roma Unió konferenciájával, illetve a mai ERIO (European Roma Information Office) tematikus workshopjával, elkészítve a 2020-2027-es időszakra szóló európai szegénységi stratégiát. Mindez alapját képezi annak a társadalmi egyeztetésnek, melyet megelőznek az új európai szegénységi stratégia egyes fejezetei. Az Járóka Lívia jegyezte stratégia fejezetei az Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) első üléseinek valamelyikén kerülnek beterjesztésre, amelyek ajánlásokat fogalmaznak meg a finn elnökségnek.

A marosvásárhelyi Ghy Jagallo integrációs program néptánccsoport szórakoztatta az érdeklődőket a fesztivál minden napján. Az odalátogatóknak pedig lehetőségük volt megmérettetni magukat egy az Európai Unióról szóló kvízben, melynek nyertese egy brüsszeli parlamenti látogatáson vehet részt.

Kapcsolódó írásaink